Ονυχομυκητίαση: Αίτια και μέτρα πρόληψης – Πότε να δείτε γιατρό


Ο μύκητας των νυχιών (ονομάζεται επίσης ονυχομυκητίαση) είναι μια συνήθης κατάσταση που ξεκινά συχνά ως ένα λευκό ή κίτρινο σημείο κάτω από την άκρη του νυχιού σας. Καθώς η μυκητιακή λοίμωξη προχωρά, ο μύκητας μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό των νυχιών σας, τραχύτητα στην επιφάνεια και θρυμματισμό στην άκρη του νυχιού. Μπορεί επίσης να επηρεάσει κι άλλα νύχια.

Εάν η κατάστασή σας είναι ήπια και δεν σας ενοχλεί ή πονάει, μπορεί να μην χρειαστείτε θεραπεία. Εάν ωστόσο ο μύκητας των νυχιών είναι οδυνηρός και έχει προκαλέσει τραχιά νύχια, τα βήματα αυτοφροντίδας που ακολουθούν, πλάι στην φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να σας φανούν χρήσιμα.

Πότε να δείτε γιατρό

Μπορεί να θέλετε να δείτε έναν γιατρό, εάν τα βήματα της αυτοθεραπείας δεν έχουν βοηθήσει μέχρι τώρα και το νύχι αποχρωματίζεται ή παραμορφώνεται όλο και περισσότερο. Επιπλέον, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό, εάν έχετε διαβήτη και αναπτύξετε μύκητα στα νύχια.

Αιτίες του προβλήματος

Οι λοιμώξεις των μυκήτων των νυχιών προκαλούνται από διάφορους μυκητιακούς οργανισμούς. Η πιο κοινή αιτία είναι ένας τύπος μύκητα που ονομάζεται δερματοφυτό. Η μόλυνση των μυκήτων των νυχιών μπορεί να αναπτυχθεί σε όποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένους ενήλικες. Καθώς τα νύχια γερνούν, μπορεί να γίνουν ξηρά και εύθραυστα. Οι προκύπτουσες ρωγμές στα νύχια επιτρέπουν ευκολότερα την είσοδο των μυκήτων. Άλλοι παράγοντες – όπως η μειωμένη κυκλοφορία του αίματος στα πόδια και το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα – μπορεί επίσης να διαδραματίσουν ρόλο.

Μέτρα Πρόληψης

Οι ακόλουθες πρακτικές και συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του μύκητα των νυχιών ή των λοιμώξεων στα πόδια που μπορεί να οδηγήσουν σε μύκητα των νυχιών:

  • Πλένετε τα χέρια και τα πόδια σας τακτικά. Πλένετε πάντα τα χέρια σας, αφού αγγίξετε ένα μολυσμένο νύχι.
  • Ενυδατώστε τα νύχια σας μετά το πλύσιμο.
  • Κόψτε τα νύχια σας ευθεία, εξομαλύνοντας τις άκρες με ένα ειδικό εργαλείο νυχιών για αυτόν τον σκοπό και σκουπίστε καλά τις προβληματικές περιοχές.
  • Απολυμάνατε τους νυχοκόπτες μετά από κάθε χρήση.
  • Φορέστε κάλτσες που απορροφούν τον ιδρώτα ή αλλάξτε τις κάλτσες σας συχνά μέσα στη μέρα.
  • Επιλέξτε παπούτσια από υλικά που αναπνέουν.
  • Απορρίψτε τα παλιά παπούτσια ή χρησιμοποιήστε ατιμυκητιακές σκόνες για απολύμανση.
  • Φορέστε υποδήματα σε χώρους πισίνας και αποδυτήρια.
  • Μην βάφετε τα νύχια σας και μην φοράτε τεχνητά νύχια.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ