Μανιτάρια Καρκίνος: Η κατανάλωση λευκών μανιταριών μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη του καρκίνου στον προστάτη

Οι χημικές ουσίες που συναντώνται στα λευκά μανιτάρια μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με μια μελέτη σε ποντίκια που παρουσιάστηκε στην ENDO 2021, την ετήσια συνάντηση της Endocrine Society.

“Τα ανδρογόνα – ένας τύπος στεροριδούς ορμόνης που εκκρίνεται από τους όρχεις και τον φλοιό των επινεφριδίων – προάγουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του προστάτη, καθώς συνδέουν και ενεργοποιούν τον υποδοχέα ανδρογόνων”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Xiaoqiang Wang, MD, Ph.D., M.B. (A.S.C.P.), του Beckman Research Institute of City of Hope, ενός κέντρου καρκίνου στο Duarte της Καλιφόρνια. “Τα λευκά μανιτάρια φαίνεται να καταστέλλουν τη δραστηριότητα του υποδοχέα ανδρογόνων.”

Ο Shiuan Chen, Ph.D. από το Ινστιτούτο City of Hope, ο κύριος ερευνητής αυτού του έργου, διεξήγαγε προηγουμένως μια κλινική δοκιμή χορήγησης σκόνης λευκού μανιταριού σε ασθενείς με υποτροπιάζοντα καρκίνο του προστάτη. Η δοκιμή έδειξε ότι τα μανιτάρια μείωσαν τα επίπεδα του ειδικού για τον προστάτη αντιγόνου PSA στο αίμα, με ελάχιστες παρενέργειες. Τα αυξημένα επίπεδα PSA στο αίμα στους άνδρες μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη όγκων στον προστάτη.

Η νέα μελέτη αποσκοπούσε στην κατανόηση του μηχανισμού πίσω από αυτό το εύρημα. Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση του εκχυλίσματος μανιταριών στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη που ήταν ευαίσθητα στα ανδρογόνα. Μελέτησαν επίσης την επίδραση του εκχυλίσματος σε ποντίκια στα οποία εμφυτεύθηκαν όγκοι ανθρώπινου προστάτη, με σκοπό τη δημιουργία ενός ζωικού μοντέλου του οποίου τα αποτελέσματα θα ήταν πιο αξιόπιστα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη, το εκχύλισμα λευκών μανιταριών καταστέλλει τη δραστηριότητα των υποδοχέων ανδρογόνων. Διαπίστωσαν επίσης ότι στα ποντίκια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με εκχύλισμα λευκού μανιταριού για έξι ημέρες, η ανάπτυξη του όγκου του προστάτη μειώθηκε σημαντικά, όπως επίσης και τα επίπεδα PSA στο αίμα.

“Βρήκαμε ότι τα λευκά μανιτάρια περιέχουν χημικές ουσίες που μπορούν να εμποδίσουν τη δραστηριότητα του υποδοχέα ανδρογόνων στα ποντίκια. Αυτό υποδεικνύει ότι αυτός ο μύκητας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα PSA”, δήλωσε ο Wang. Ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα, είναι πιθανό τα λευκά μανιτάρια στο μέλλον να συμβάλλουν στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη”, κατέληξε.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ