Εθνική Πινακοθήκη: Ο «Artfreak» πόζαρε ως Βρετανός αστυνόμος – Θα έφευγε στην Ολλανδία


Εθνική Πινακοθήκη: Στην Ολλανδία σχεδίαζε να ταξιδέψει μία ημέρα μετά τη σύλληψή του ο 49χρονος «Artfreak», ο οποίος κατηγορείται για την «κλοπή του αιώνα» στην Εθνική Πινακοθήκη.

Η πληροφορία ότι έχει κλείσει αεροπορικά εισιτήρια για την περασμένη Τρίτη έφτασε στα «αυτιά» των αστυνομικών του Τμήματος Διαρρηκτών, οι οποίοι αποφάσισαν να επισπεύσουν την επιχείρηση για τη σύλληψή του, καθώς φοβήθηκαν ότι ο 49χρονος μπορεί να έχει στήσει σχέδιο διαφυγής του στο εξωτερικό.

Έτσι, αποφάσισαν να τον συλλάβουν την περασμένη Δευτέρα, μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη αναχώρησή του.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί εξετάζουν την εκδοχή το ταξίδι που θα έκανε στην Ολλανδία να σχετιζόταν με τυχόν «ραντεβού» του (ή προσπάθειες για «ραντεβού») για την πώληση των έργων του Πικάσο και του Μοντριάν.

Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι το γεγονός ότι κράτησε τους πίνακες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν αποδεικνύει το πάθος του για την τέχνη άλλα τη διεθνή πρακτική των κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στις αγοραπωλησίες κλεμμένων πινάκων μεγάλων ζωγράφων.

Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. μπήκε και μία φωτογραφία που είχε δημοσιεύσει στα social media, στην οποία εμφανιζόταν να φοράει στολή της βρετανικής Αστυνομίας. Ο ίδιος ο 49χρονος φέρεται να δικαιολόγησε τη φωτογραφία, αναφέροντας ότι δούλευε στο παρελθόν ως εθελοντής στη βρετανική Αστυνομία. Οι Έλληνες αστυνομικοί γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα σχετικό πρόγραμμα εθελοντισμού στη Βρετανία, ωστόσο, δεν γνωρίζουν εάν ο 49χρονος λέει την αλήθεια. Το επόμενο διάστημα θα έρθουν σε επαφή με τη βρετανική Αστυνομία για να διαλευκάνουν τι ακριβώς έκανε ο 49χρονος στη Βρετανία εκείνο το διάστημα.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο 49χρονος προσπάθησε ανεπιτυχώς να πουλήσει τους πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν. Έτσι, αναζητούνται τυχόν προσπάθειές του να πουλήσει τους πίνακες σε κροίσους Άραβες, Ρώσους και Κινέζους. Όπως λένε αστυνομικές πηγές, υπάρχουν πλούσιοι που αγοράζουν παράνομα πίνακες για να τους έχουν στο σαλόνι τους και να τους κάνουν επίδειξη στο στενό κύκλο τους.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έθεσαν υπό παρακολούθηση τον 49χρονο τους τελευταίους δύο μήνες. Οι ισχυρισμοί του ότι ήταν λάτρης των έργων τέχνης και ήθελε στην κατοχή του κάποιο σπουδαίο έργο, έχουν μπει στο μικροσκόπιο. Όπως αρκετοί είναι αυτοί που δεν έχουν πειστεί με την αναφορά του ότι πέταξε το τρίτο έργο που έκλεψε, το σκίτσο του Ιταλού Guglielmo Caccia (Moncalvo).

Παράλληλα, όσο περνούν οι ώρες ανατρέπεται το προφίλ που είχαν σχηματίσει οι αστυνομικοί για εκείνον. Και αυτό διότι ο 49χρονος φαίνεται ότι διέθετε γνώσεις γύρω από τη ζωγραφική και ότι ήταν γνωστός σε αρκετούς ανθρώπους της τέχνης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ