Τυφλοί ψευδαισθήσεις: Νέα έρευνα εξηγεί πώς μερικοί τυφλοί βιώνουν ψευδαισθήσεις

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει καθόλου. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν κάτι που ονομάζεται σύνδρομο Charles Bonnet, το οποίο περιλαμβάνει ζωντανές οπτικές ψευδαισθήσεις. Οι επιστήμονες στο UCL αποφάσισαν να μελετήσουν τις ψευδαισθήσεις του Charles Bonnet και να καταλάβουν τι τις προκαλεί.

Οι επιστήμονες ήθελαν πραγματικά να κατανοήσουν το μηχανισμό πίσω από αργές, αυθόρμητες διακυμάνσεις στον ανθρώπινο εγκέφαλο που συμβαίνουν χωρίς καμία εξωτερική αιτία όταν ξεκουραζόμαστε. Οι επιστήμονες αναρωτιούνται αν ορισμένες φορές οι ασυμβίβαστες συμπεριφορές προκλήθηκαν από αυτές τις διακυμάνσεις και τα άτομα με το σύνδρομο Charles Bonnet παρουσιάζουν μια μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσουν αυτήν την υπόθεση. Οι επιστήμονες κάλεσαν 5 τέτοια άτομα στο εργαστήριό τους και μέτρησαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους χρησιμοποιώντας έναν σαρωτή fMRI.

Οι συμμετέχοντες με το σύνδρομο Charles Bonnet έπρεπε να περιγράψουν τις οπτικές ψευδαισθήσεις τους. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες δημιούργησαν ταινίες μικρού μήκους με βάση αυτές τις περιγραφές και τις έδειξαν σε μια ομάδα ελέγχου με όραση ενώ ήταν επίσης σε σαρωτή fMRI. Η δεύτερη ομάδα ελέγχου, που αποτελείται από τυφλούς που δε βιώνουν ψευδαισθήσεις έπρεπε επίσης να φανταστούν παρόμοιες εικόνες.

Οι συμμετέχοντες και των τριών ομάδων παρουσίασαν ενεργά κέντρα οπτικού εγκεφάλου. Ωστόσο, οι επιστήμονες παρατήρησαν σημαντικές διαφορές στο χρονοδιάγραμμα. Ενώ οι εγκέφαλοι των ομάδων ελέγχου εμφάνισαν αυξημένη δραστηριότητα ως απόκριση είτε στην οπτική είσοδο είτε στις οδηγίες που ορίστηκαν στην εργασία, η αύξηση της δραστηριότητας στην ομάδα του συνδρόμου Charles Bonnet ήταν πιο σταδιακή.

Υπενθύμισε στην πραγματικότητα αργές αυθόρμητες διακυμάνσεις που παρατηρούνται συνήθως λίγο πριν από την έναρξη των ψευδαισθήσεων. Οι επιστήμονες λένε ότι ενώ αυτή η έρευνα παρέχει ενδιαφέροντα δεδομένα σχετικά με τον ανθρώπινο εγκέφαλο, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξεύρεση τρόπων για να βοηθήσει άτομα που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο.

Ο καθηγητής Rafael Malach, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Η έρευνά μας δείχνει σαφώς ότι το ίδιο οπτικό σύστημα είναι ενεργό όταν βλέπουμε τον κόσμο έξω από εμάς, όταν το φανταζόμαστε, όταν παραισθανόμαστε, και πιθανώς επίσης όταν ονειρευόμαστε. Δείχνει επίσης τη δημιουργική δύναμη της όρασης και τη συμβολή της αυθόρμητης εγκεφαλικής δραστηριότητας σε ασυγκίνητες και δημιουργικές συμπεριφορές».

Το σύνδρομο Charles Bonnet προκαλεί ψευδαισθήσεις σε άτομα που έχασαν την όρασή τους. Μερικές φορές οι άνθρωποι κρατούν αυτές τις ψευδαισθήσεις μυστικό, μερικές φορές μιλούν για αυτές σε κάποιον. Μπορεί να είναι τρομακτικό και σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι απλά δεν καταλαβαίνουν τι τους συμβαίνει. Οι επιστήμονες θα ήθελαν να ευαισθητοποιήσουν αυτήν την κατάσταση και να βοηθήσουν όσους πάσχουν από αυτήν.

Οι τυφλοί μπορούν να φανταστούν πράγματα, να ονειρευτούν, ακόμη και να βιώσουν παραισθήσεις. Εάν το άτομο γεννήθηκε τυφλό, συνήθως ονειρεύεται χωρίς οπτικούς παράγοντες. Εάν το άτομο έχασε την όρασή του σε κάποιο σημείο της ζωής του, συνήθως βλέπει τα πράγματα που είδε πριν.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here