Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η απόφασή του προκαλεί τη Δύση να αναγνωρίσει κινεζικά εμβόλια


Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει τις δυτικές χώρες να διευρύνουν την αποδοχή τους σε δύο φαινομενικά λιγότερο αποτελεσματικά κινεζικά εμβόλια. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δήλωσε την Πέμπτη ότι τυχόν εμβόλια COVID-19 που έχει εγκρίνει για επείγουσα χρήση θα πρέπει να αναγνωρίζονται από χώρες καθώς ανοίγουν τα σύνορά τους σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες. Η κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει τις δυτικές χώρες να διευρύνουν την αποδοχή τους για δύο φαινομενικά λιγότερο αποτελεσματικά κινεζικά εμβόλια, τα οποία έχει εγκρίνει ο οργανισμός υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής δεν τα έχουν.

Εκτός από τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech, Moderna Inc., AstraZeneca και Johnson & Johnson, ο ΠΟΥ έδωσε επίσης το πράσινο φως στα δύο κινεζικά εμβόλια, που κατασκευάστηκαν από τους Sinovac και Sinopharm. Στόχος της να αποκαταστήσει τα ταξίδια σε όλη την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε τον Μάιο ότι θα αναγνωρίσει τους ανθρώπους ως εμβολιασμένους μόνο εάν είχαν λάβει εμβολιασμούς με άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων – αν και εναπόκειται σε μεμονωμένες χώρες εάν επιθυμούν να επιτρέψουν σε ταξιδιώτες που έλαβαν άλλα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου του Sputnik V. της Ρωσίας.

Η ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα της ΕΕ εξετάζει επί του παρόντος το ενδεχόμενο χορήγησης άδειας για το εμβόλιο Sinovac της Κίνας, αλλά δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για μια απόφαση.

“Κάθε μέτρο που επιτρέπει σε άτομα που προστατεύονται μόνο από ένα υποσύνολο εμβολίων εγκεκριμένων από τον ΠΟΥ να επωφεληθούν από την επανέναρξη των ταξιδιών … θα δημιουργήσει ένα σύστημα δύο επιπέδων αποτελεσματικά, διευρύνοντας περαιτέρω το παγκόσμιο χάσμα εμβολίων και θα επιδεινώσει τις ανισότητες που έχουμε ήδη δει στη διανομή των εμβολίων COVID-19 “, δήλωσε την Πέμπτη ο ΠΟΥ.

“Θα επηρέαζε αρνητικά την ανάπτυξη οικονομιών που ήδη υποφέρουν περισσότερο.” Ο ΠΟΥ είπε ότι τέτοιες κινήσεις “υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στα σωστικά εμβόλια που έχουν ήδη αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.”

Στις αναθεωρήσεις της για τα δύο κινέζικα εμβόλια, η υπηρεσία υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι και τα δύο βρέθηκαν να μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτων.

Τα δύο Κινέζικα εμβόλια είναι «αδρανοποιημένα» εμβόλια, φτιαγμένα με νεκρό κορωνοϊό, ενώ τα δυτικά πλάνα γίνονται με νεότερες τεχνολογίες που αντίθετα στοχεύουν την «ακίδα» πρωτεΐνη που επικαλύπτει την επιφάνεια του κορωνοϊού.

Αν και οι δυτικές χώρες βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε εμβόλια που έγιναν στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη, όπως της Pfizer-BioNTech και της AstraZeneca, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες έχουν χρησιμοποιήσει τα εμβόλια από την Κίνα.

Νωρίτερα φέτος, ο επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας αναγνώρισε ότι η αποτελεσματικότητα των εγχώριων εμβολίων της ήταν χαμηλή.

Πολλές χώρες που έχουν χρησιμοποιήσει εκατομμύρια δόσεις από τις δύο κινεζικές λήψεις, συμπεριλαμβανομένων των Σεϋχελλών και του Μπαχρέιν, έχουν δει την COVID-19 να αυξάνεται ακόμη και με σχετικά υψηλά επίπεδα ανοσοποίησης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ