Μελέτη Κορωνοϊός: Δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε παιδιά

Μελέτη Κορωνοϊός: Οι ερευνητές βρήκαν μη ασφαλή επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα μετά από 3 λεπτά φθοράς της μάσκας, Οι γονείς προειδοποιούν τους άλλους μετά την αποστολή παιδικών μασκών στο εργαστήριο για ανάλυση. Η Amanda Donoho, μητέρα τριών παιδιών της Φλόριντα, λέει ότι ένα εργαστήριο διαπίστωσε ότι οι παιδικές μάσκες ήταν μολυσμένες με παθογόνα. Ο ιατρικός συνεργάτης της Fox News, Dr. Nicole Saphier, συζήτησε τους κινδύνους από τη χρήση μάσκας για παρατεταμένες περιόδους. Τα παιδιά δεν πρέπει να αναγκάζονται να φορούν μάσκες προσώπου, υποστηρίζουν πρόσθετοι ερευνητές, μετά από μια μελέτη που βρήκε στοιχεία για απαράδεκτα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα που επιτεύχθηκαν μετά από 3 λεπτά φθοράς.

Μια ερευνητική επιστολή που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network από επιστήμονες από την Πολωνία, τη Γερμανία και την Αυστρία προήλθε από μια ανάλυση στην οποία συμμετείχαν 45 παιδιά, τα οποία ήταν 10 ετών κατά μέσον όρο, με ηλικίες που κυμαίνονται από 6-17.

Ενώ το ύπαιθρο αποτελείται από περίπου 0,04% διοξείδιο του άνθρακα κατ ‘όγκο, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Περιβάλλοντος αποκλείει τον αποδεκτό όγκο διοξειδίου του άνθρακα σε κλειστά δωμάτια στο 0,2% (2.000 ppm), γράφουν οι συγγραφείς.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, η ομάδα μέτρησε πρώτα τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα βασικής γραμμής χωρίς μάσκα για 3 λεπτά. Για κάθε μάσκα, η ομάδα μέτρησε 3 λεπτά διοξειδίου του άνθρακα τόσο στον εισπνεόμενο όσο και στον εκπνεόμενο αέρα, 3 λεπτά περιεκτικότητας σε διοξείδιο του άνθρακα κατά την εισπνοή και 3 λεπτά περιεκτικότητας σε διοξείδιο του άνθρακα κατά την εκπνοή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα υπερέβησαν τα αποδεκτά επίπεδα μετά από 3 λεπτά με συντελεστή 6. Οι μέσες τιμές κυμαίνονταν μεταξύ 13.120 και 13.910 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) σε εισπνεόμενο αέρα κάτω από μάσκες χειρουργικού και φιλτραρίσματος προσώπου 2 (FFP2).

“Τα μικρότερα παιδιά είχαν τις υψηλότερες τιμές, με ένα επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα ενός παιδιού 7 ετών να μετράται στα 25.000 ppm”, γράφει η επιστολή. Σημείωσαν ότι τα παιδιά φορούν μάσκες στο σχολείο για περίπου 270 λεπτά κατά μέσο όρο ή 4,5 ώρες.

Η μελέτη έχει τους περιορισμούς της, όπως η βραχυπρόθεσμη φύση της σε εργαστηριακό περιβάλλον και η πιθανότητα τα παιδιά να ήταν φοβισμένα κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν ξεχωριστά ευρήματα ορισμένων καταγγελιών που σχετίζονται με φθορά μάσκας σε πάνω από 25.000 παιδιά, που επιτεύχθηκαν μέσω ενός διαδικτυακού μητρώου στο Πανεπιστήμιο του Witten / Herdecke.

Μερικά κοινά παράπονα, που υποβλήθηκαν από γονείς εκ μέρους παιδιών, περιελάμβαναν ευερεθιστότητα (60%), πονοκέφαλο (53%) και δυσκολία συγκέντρωσης (50%).

Ενώ οι ερευνητές δεν μπορούσαν να εντοπίσουν μια αιτιώδη σχέση μεταξύ της χρήσης μάσκας και των καταγγελιών λόγω των περιορισμών της μελέτης, οι συγγραφείς έγραψαν, “τα περισσότερα από τα παράπονα που αναφέρουν τα παιδιά μπορούν να θεωρηθούν ως συνέπειες των αυξημένων επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στον εισπνεόμενο αέρα.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο όγκος του νεκρού χώρου των μασκών, που συλλέγει το διοξείδιο του άνθρακα εκπνέεται γρήγορα μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.

Αυτό το διοξείδιο του άνθρακα αναμιγνύεται με καθαρό αέρα και αυξάνει την περιεκτικότητα του εισπνεόμενου αέρα σε διοξείδιο του άνθρακα κάτω από τη μάσκα, και αυτό ήταν πιο έντονο σε αυτή τη μελέτη για νεότερα παιδιά.” Υποστήριξαν ότι ζητήματα που αναφέρθηκαν ότι σχετίζονται με τη χρήση μάσκας μπορεί να συνδέονται με την υπερκαπνία ή τη συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα στην κυκλοφορία του αίματος, η οποία συμβαίνει όταν οι πνεύμονες δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο και δεν απελευθερώνεται αρκετό διοξείδιο του άνθρακα. “Προτείνουμε στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να σταθμίσουν ανάλογα τα σκληρά στοιχεία που προκύπτουν από αυτές τις πειραματικές μετρήσεις, τα οποία υποδηλώνουν ότι τα παιδιά δεν πρέπει να αναγκάζονται να φορούν μάσκες προσώπου”, κατέληξαν οι ερευνητές.

Άλλοι ερευνητές υποστήριξαν ότι τα παιδιά δεν πρέπει να φορούν μάσκες προσώπου ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού λόγω χαμηλού κινδύνου μόλυνσης από COVID-19.

Ένα κομμάτι γνωμοδότησης που δημοσιεύθηκε στην Washington Post, από τον Δρ Tracy Beth Høeg, επιδημιολόγο και συνεργάτη ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Davis, μεταξύ άλλων, ανέφερε υπερβολικά σπάνιους κινδύνους κακών αποτελεσμάτων, όπως νοσηλεία και θάνατο μετά από μόλυνση σε παιδιά.

“Για τους λόγους αυτούς, τα σχολεία πρέπει να άρουν τις απαιτήσεις μάσκας για παιδιά, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους. Θα πρέπει επίσης να καταργήσουν τα φράγματα από πλεξιγκλάς, τις ασπίδες προσώπου και τον βαθύ καθαρισμό, τα οποία δεν υποστηρίχθηκαν ποτέ από την επιστήμη”, αναφέρει το άρθρο.

Η καθοδήγηση για το σχολικό έτος 2020-2021 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνέστησε την ανάγκη καθολικής χρήσης μάσκας και απόστασης, εν μέσω άλλων στρατηγικών μετριασμού για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης στις αίθουσες διδασκαλίας.

Το πρακτορείο δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει οδηγίες για την επερχόμενη σχολική χρονιά.

Τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν έχουν ακόμη δικαίωμα να λάβουν εμβόλιο COVID-19, αν και η Pfizer αναμένει να υποβάλει αίτηση έκτακτης ανάγκης για τη χρήση του εμβολίου COVID-19 σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 το φθινόπωρο.

Τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω έδειξαν εκτεταμένη έγκριση για εμβόλια στα μέσα Μαΐου και σύμφωνα με ομοσπονδιακά στοιχεία, περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια έφηβοι ηλικίας 12-15 ετών έχουν πλήρως εμβολιαστεί.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here