Φλόριντα Μπάιντεν: Συμπαράσταση καθώς η διάσωση αναστέλλεται κατά την κατάρρευση του κτιρίου


Φλόριντα Μπάιντεν: Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε την Πέμπτη να ανακουφίσει τις οικογένειες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν ή χάθηκαν στα ερείπια μιας παραθαλάσσιας πολυκατοικίας στη Φλόριντα, όπου οι διασώστες ανέστειλαν το όλο και πιο απελπιστικό τους έργο λόγω επικίνδυνων συνθηκών. Η απελπισμένη αναζήτηση στο κτίριο Surfside condo κοντά στο Μαϊάμι έκανε μια τρομερή νέα στροφή όταν οι αρχές σταμάτησαν τις εργασίες τους εν μέσω φόβων ότι το υπόλοιπο κτίριο θα μπορούσε επίσης να καταρρεύσει. Ο επικεφαλής του Miami-Dade Fire Rescue Alan Cominsky προειδοποίησε ότι «υπήρχε μια μεγάλη στήλη που κρεμόταν από τη δομή που θα μπορούσε να πέσει» και ότι οι κινήσεις στα ερείπια «θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιπλέον αποτυχία του κτιρίου».

Οι 18 νεκροί που έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν δύο παιδιά, ηλικίας τεσσάρων και 10 ετών, δήλωσε η δήμαρχος της κομητείας του Miami-Dade, Daniella Levine Cava, αργά την Τετάρτη.

Περισσότεροι από 140 άλλοι παραμένουν απροσδιόριστοι και οι ελπίδες για εύρεση ζωντανών εξαφανίζονται.

Ο Μπάιντεν και η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν έφυγαν από τον Λευκό Οίκο νωρίς για το Surfside, λέγοντας ότι ήθελαν να υποστηρίξουν τους πρώτους ανταποκριτές και να παρηγορήσουν τους θλιμμένους συγγενείς.

«Αυτό που κάνεις τώρα είναι εξίσου δύσκολο», είπε ο Μπάιντεν στους εργαζομένους έκτακτης ανάγκης. «Θέλω απλώς να σας ευχαριστήσω. Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ.”

Είχε προγραμματιστεί να περάσει έως και τρεις ώρες με οικογένειες ιδιωτικά. «Ο πρόεδρος και η πρώτη κυρία θα συναντηθούν με τις οικογένειες που έχουν αναγκαστεί να υπομείνουν αυτή τη φοβερή τραγωδία, θα τους προσφέρουν άνεση κατά τη διάρκεια αυτής της αδιανόητης και δύσκολης στιγμής», δήλωσε η αναπληρωτής εκπρόσωπος της Καρίν Ζαν-Πιέρ. – Πολιτική περιστροφή – Με τη Φλόριντα ένα κρίσιμο κράτος στον εκλογικό χάρτη των ΗΠΑ, υπήρξε σημαντική εστίαση στις αλληλεπιδράσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μεταξύ του Μπάιντεν και του κυβερνήτη Ρον Ντεσάντη – ενός ανερχόμενου Ρεπουμπλικανικού αστεριού που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανός προεδρικός υποψήφιος του 2024. Σε μια άλλη πολιτική ανατροπή μετά το καταστροφικό ατύχημα, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχεδίαζε συγκέντρωση στη Σαρασότα της Φλόριντα το Σάββατο.

Ο DeSantis συμμετείχε σε εκκλήσεις για αναβολή της εκδήλωσης, η οποία αποτελεί μέρος της προσπάθειας του Trump να παραμείνει η κυρίαρχη δύναμη στην πολιτική των Ρεπουμπλικανών.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος έχει καταβάλει προσπάθειες στη διμερή ενότητα ως κεντρικό θέμα της προεδρίας του, έκανε μια κίνηση να συμμετάσχει δημόσια με τον Ντεσάντη, ο οποίος ο ίδιος επαίνεσε τον πρόεδρο που ήταν «υποστηρικτικός» από την «πρώτη μέρα».

«Ενημερώνουμε το έθνος ότι μπορούμε να συνεργαστούμε όταν είναι πραγματικά σημαντικό», δήλωσε ο Μπάιντεν. –

«Χαμηλή» πιθανότητα επιβίωσης –

Το σπήλαιο του 12-ορόφου κτιρίου Champlain Towers South έχει πυροδοτήσει μια προσπάθεια αναζήτησης και διάσωσης με τη συμμετοχή μηχανικών και ειδικών από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και τόσο μακριά όσο το Μεξικό και το Ισραήλ.

Ο Elad Edri, αναπληρωτής διοικητής μιας ισραηλινής ομάδας έρευνας και διάσωσης, δήλωσε ότι οι διασώστες είχαν συμπληρώσει έναν χάρτη που περιγράφει τις κρεβατοκάμαρες και άλλους χώρους διαβίωσης στο κτίριο όπου οι κάτοικοι θα μπορούσαν να παγιδευτούν.

Οι διασώστες έφτασαν σε μια υπόγεια δομή στάθμευσης όπου ελπίζονταν να ανακαλύψουν ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί σε αυτοκίνητα, αλλά δεν βρήκαν κανένα, είπε ο Έντρι.

«Έχουν περάσει περισσότερες από έξι ημέρες από την κατάρρευση», προειδοποίησε, θεωρώντας ότι οι πιθανότητες εύρεσης τυχόν επιζώντων βρίσκονται «χαμηλά». – ‘Σεισμός’ – Κάτοικοι στο τμήμα Champlain Towers South που παρέμειναν ανέπαφοι ανέφεραν ότι ξύπνησαν περίπου την 1:30 π.μ. (0530 GMT) την Πέμπτη από αυτό που ακούγεται σαν ρωγμές βροντής που συγκλόνισαν τα δωμάτιά τους. «Ήταν σαν σεισμός», είπε η Janette Aguero, η οποία δραπέτευσε από τον 11ο όροφο του πύργου με την οικογένειά της.

Οι διασώστες που έφτασαν στιγμές μετά την πτώση του πύργου βοήθησαν στην εκκένωση δεκάδων κατοίκων και τράβηξαν ένα έφηβο αγόρι ζωντανό από τα ερείπια.

Από τότε, δεν έχουν βρεθεί άλλοι επιζώντες, παρά την ανάπτυξη σκύλων και γερανών για ανύψωση συντριμμιών.

Οι ειδικοί εξετάζουν πιθανά προϋπάρχοντα κρίσιμα ελαττώματα στη δομή του πύργου διαμερισμάτων.

Μια έκθεση του Οκτωβρίου 2018 που δημοσίευσαν αξιωματούχοι της πόλης αποκάλυψε φόβους για «μεγάλες δομικές ζημιές» στο συγκρότημα, από την πλάκα από σκυρόδεμα κάτω από το κατάστρωμα πισίνας μέχρι τις κολόνες και τις δοκούς στο γκαράζ. Σε επιστολή προς τους κατοίκους τον Απρίλιο, ο Jean Wodnicki, πρόεδρος του συλλόγου condo, περιέγραψε έκτοτε «επιταχυνόμενη» ζημιά στο κτίριο. Οι επισκευές είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν σύντομα στο κτήριο των 40 ετών.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ