18 Απριλίου 2024

Κρύο ντούz : Τα οφέλη του στην υγεία


Η κατάθλιψη επηρεάζει τουλάχιστον 10 τοις εκατό Αμερικανών ενηλίκων, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Πολλά φάρμακα αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη, ανάλογα με τη σοβαρότητα ή τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Μια ολιστική μέθοδος θεραπείας που κερδίζει δημοτικότητα είναι η υδροθεραπεία. Κάνοντας ένα κρύο ντους για έως 5 λεπτά, 2 έως 3 φορές την εβδομάδα, αποδείχθηκε ότι βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης  σε μια κλινική δοκιμή .

Για άτομα με κατάθλιψη, το κρύο ντους μπορεί να λειτουργήσει ως ένα είδος απαλής θεραπείας με ηλεκτροσόκ . Το κρύο νερό στέλνει πολλές ηλεκτρικές παρορμήσεις στον εγκέφαλό σας. Ταλαντεύουν το σύστημά σας για να αυξήσουν την εγρήγορση, τη σαφήνεια και τα επίπεδα ενέργειας. Οι ενδορφίνες, που μερικές φορές ονομάζονται ορμόνες ευτυχίας, απελευθερώνονται επίσης. Αυτό το αποτέλεσμα οδηγεί σε αισθήματα ευεξίας και αισιοδοξίας.

Τα οφέλη του στην υγεία

Βοηθά στη βελτίωση του μεταβολισμού
  • Το λευκό λίπος είναι το λίπος που συσχετίζουμε με παθήσεις όπως η παχυσαρκία και οι καρδιακές παθήσεις, αλλά όλοι γεννιούνται με καφέ λίπος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το καστανό λίπος παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ενηλίκων. Τα υγιή επίπεδα καφέ λίπους δείχνουν επίσης ότι το λευκό λίπος θα είναι σε υγιές επίπεδο. Και το καφέ λίπος ενεργοποιείται από την έκθεση σε κρύα θερμοκρασία.
  • Μπορεί να αισθανθεί άβολα να βυθίσουμε το σώμα μας σε κρύο νερό, αλλά μπορεί επίσης να είναι αναζωογονητικό. Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό που είναι πιο κρύο από τη φυσική θερμοκρασία του σώματος μας κάνει το σώμα να εργάζεται ελαφρώς πιο σκληρά για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα του. Όταν λαμβάνεται τακτικά, τα κρύα ντους μπορούν να κάνουν το κυκλοφορικό μας σύστημα πιο αποτελεσματικό. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν επίσης ότι το δέρμα τους φαίνεται καλύτερο ως αποτέλεσμα κρύων ντους, πιθανώς λόγω της καλύτερης κυκλοφορίας.

Βοηθά στην καταπολέμηση κοινών ασθενειών

  • Τα σώματά μας έχουν σχεδιαστεί για να είναι ανθεκτικά στα στοιχεία στα οποία εκτίθενται. Για παράδειγμα, τα λευκοκύτταρα βοηθούν στην καταπολέμηση της λοίμωξης στο σώμα. Το σοκ του κρύου νερού στην κυκλοφορία του αίματος διεγείρει τα λευκοκύτταρα. Αυτό σημαίνει ότι η λήψη κρύου ντους μπορεί να βοηθήσει την αντίστασή σας σε κοινές ασθένειες, όπως κρυολογήματα και γρίπη.
Ακολουθεί βίντεο για το κρύο ντούζ

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ