Νέα μέτρα: Τι θα ισχύει από τη Δευτέρα σε δημόσιες υπηρεσίες, στην εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης


Δημοσιεύθηκε το Σάββατο (3/7) στo ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα έκτακτα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου

Από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου εφαρμόζονται νέα έκτακτα μέτρα στη ζωή των πολιτών, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τα οποία θα έχουν διάρκεια έως και τη Δευτέρα 12 Ιουλίου.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα νέα έκτακτα μέτρα δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το Σάββατο (3/7), με τις ανακοινώσεις να περιλαμβάνουν αλλαγές σε δημόσιες υπηρεσίες, στην εστίαση, στους κινηματογράφους, τα κέντρα διασκέδασης και τις αθλητικές δραστηριότητες.

Όσον αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες, αναφέρεται ότι η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και της αναλογίας 1 ατόμου ανά 16 τμ. και με υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο, εφόσον δεν τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις.

Σχετικά με τη λειτουργία των κλειστών κινηματογραφικών αιθουσών (δωδεκάμηνης λειτουργίας) και με βάση τις σχετικές ανακοινώσεις που έχουν γίνει, αναφέρεται ότι κατά την είσοδο απαιτείται υποχρεωτική επίδειξη:

α) πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

β) βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για κορονοϊό με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προβολής, είτε ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test), εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προβολής, είτε αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προβολής.

Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ενώ η αντίστοιχη διάγνωση με self-test αποδεικνύεται με την επίδειξη βεβαίωσης «COVID-19: Δήλωση αποτελέσματος self-test/Self test declaration» ηλεκτρονικά καταχωρισμένης ή χειρόγραφης (https://self-testing.gov.gr/covid19-self-test-print.pdf) ή

γ) πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Όσον αφορά τη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης γνωστοποιείται ότι από 2 Ιουλίου λειτουργούν μόνο ανοικτά (υπαίθρια) κέντρα διασκέδασης, περιλαμβανομένων και αυτών με ανοιγόμενη οροφή, υπό τις κάτωθι προϋποθέσεις:

– 25% πληρότητα

– Υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο:

(α) πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

(β) βεβαίωσης αρνητικού ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορoνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης. Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή

γ) πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

Τέλος, στις αθλητικές δραστηριότητες, επιτρέπεται η παρουσία θεατών σε ποσοστό 50% της χωρητικότητας των εξεδρών σε αγώνες ατομικών αθλημάτων εξωτερικού χώρου και εφόσον οι θεατές:

α) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή

β) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test) εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα του αγώνα. Η διάγνωση με self-test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης που εκδίδεται από την πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ή

γ) επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ