Kόσμος Τρόφιμα: Η αύξηση των τιμών εμβαθύνει τα δεινά των φτωχότερων ανθρώπων

Kόσμος Τρόφιμα: Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) ανησυχεί ότι η άνοδος των τιμών θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω κοινωνική αναταραχή σε χώρες που έχουν ήδη βυθιστεί σε πολιτικές αναταραχές.Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό τους σε μια δεκαετία, επιδεινώνοντας τα προβλήματα των πιο ευάλωτων εθνών του κόσμου καθώς παλεύουν με την επιρροή από την πανδημία των κορωνοϊών. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) ανησυχεί ότι η άνοδος των τιμών θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω κοινωνική αναταραχή σε χώρες που έχουν ήδη βυθιστεί σε πολιτικές αναταραχές.

Ακολουθεί μια ματιά στην κατάσταση παγκοσμίως: – Πού κατευθύνονται οι τιμές των τροφίμων; –

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών FAO, οι τιμές των τροφίμων ήταν σχεδόν 40% υψηλότερες τον Μάιο από ό, τι πριν από ένα χρόνο, μετά την απότομη αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2011.

Σε δωδεκάμηνη βάση, η τιμή του καλαμποκιού αυξήθηκε κατά 88%, η σόγια κατά 73%, τα σιτηρά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα κατά 38%, η ζάχαρη κατά 34% και το κρέας κατά 10%.

«Προφανώς, είναι πολύ ανησυχητικό», δήλωσε ο Arif Husain, επικεφαλής οικονομολόγος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.

Το 2007-2008, οι βάναυσες αυξήσεις των τιμών των βασικών τροφίμων προκάλεσαν ταραχές σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο. Κορυφαία το 2010-2011, η άνοδος των τιμών λειτούργησε ως μοχλός για τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης – Τι προκαλεί το φαινόμενο; – Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει αλλά ο πληθωρισμός αυξάνεται καθώς οι κυβερνήσεις έχουν ξοδέψει τεράστια ποσά σε προγράμματα τόνωσης μετά την παύση της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα το περασμένο έτος.

Η Κίνα, την οποία η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει να αυξήσει το 8,5 τοις εκατό το 2021, αυξάνει τα βασικά τρόφιμα όπως οι ελαιούχοι σπόροι, τα δημητριακά και το κρέας.

«Είναι πραγματικά η Κίνα που τροφοδοτεί επί του παρόντος την άνοδο των τιμών των τροφίμων», δήλωσε ο οικονομολόγος Philippe Chalmin.

Η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται επίσης να ανακάμψει έντονα, με την Παγκόσμια Τράπεζα να προβλέπει ανάπτυξη εκεί 6,8% φέτος.

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμου Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών FAO και μεμονωμένοι δείκτες τιμών εμπορευμάτων, έως τον Μάιο του 2021. – © AFP

Ωστόσο, η οικονομική ανάκαμψη είναι «πολύ άνιση» σε ολόκληρο τον κόσμο, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίζουν υψηλότερους λογαριασμούς εισαγωγών, ενώ το εισόδημά τους δεν αυξάνεται, δήλωσε ο Josef Schmidhuber, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος εμπορίου και αγορών του FAO.

Άλλοι παράγοντες πίσω από την άνοδο των τιμών περιλαμβάνουν την ξηρασία στη Βραζιλία, η οποία αυξάνει τις τιμές του καλαμποκιού, την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου και μια έκρηξη στο κόστος των θαλάσσιων ναύλων. – Πόσο θα κρατήσει; – Αυτό είναι δύσκολο να το πούμε. Προς το παρόν, οι συγκομιδές αναμένεται να είναι πολύ καλές.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προβλέπει ρεκόρ παραγωγής καλλιεργειών για το 2021-2022 και επίσης καταγράφει τις συγκομιδές βραζιλιάνικης σόγιας και αμερικανικού καλαμποκιού.

Εάν αυτά υλοποιηθούν, αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της κατάστασης των τιμών.

Αλλά οι κλιματολογικές συνθήκες θα μπορούσαν να είναι ένας μπαλαντέρ wild card σε τέτοιες προβολές.

Ο Schmidhuber του FAO πιστεύει ότι οι τιμές θα παραμείνουν σχετικά υψηλές φέτος, ιδίως εάν οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν καθώς ο γεωργικός τομέας καταναλώνει πολλή ενέργεια. «Αν αυξηθούν, οι τιμές των τροφίμων θα παραμείνουν υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Για την οικονομολόγο του FAO Abdolreza Abbassian, «το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι η αγορά τροφίμων θα είναι ακόμη πιο ασταθής στο μέλλον από ό,τι στο παρελθόν».

Ποιος είναι ο αντίκτυπος για τις φτωχές χώρες; – Σε μια σειρά χωρών που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος άλλα «σοκ», όπως η Covid-19, ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων σήμερα υπερβαίνει το 20%, δήλωσε ο Arif Husain του WFP.

Ο Λίβανος αντιμετωπίζει μια σοβαρή χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση που έστρεψε το νόμισμά του στην άκρη και έφερε τη χώρα κοντά σε χρεοκοπία.

Εκεί, ο ρυθμός πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων διαμορφώθηκε στο 226% σε δωδεκάμηνη βάση τον Μάιο, σύμφωνα με τον ιστότοπο Οικονομικά συναλλαγών (Trading Economics).

Στην Αργεντινή, η κυβέρνηση ανέστειλε τις εισαγωγές βοείου κρέατος για ένα μήνα στα μέσα Μαΐου καθώς ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων αυξήθηκε στα ύψη.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ο υψηλός πληθωρισμός στη Νιγηρία, που τροφοδοτείται από τις απότομες αυξήσεις των τιμών των τροφίμων, έβαλε άλλα επτά εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια.

“Οι τιμές αυξάνονται, αλλά ταυτόχρονα τα εισοδήματα των ανθρώπων μειώνονται λόγω της Covid”, δήλωσε ο Husain του WFP. «Ένας φτωχός συμπιέζεται επειδή οι τιμές αυξάνονται και ταυτόχρονα δεν έχουν χρήματα», είπε, επισημαίνοντας ότι οι συγκρούσεις ήταν η κύρια αιτία της επισιτιστικής ανασφάλειας. – Θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή;

– Ο οικονομολόγος του FAO Abbassian δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι χώρες είναι καλύτερα προετοιμασμένες από ό,τι πριν από 10 χρόνια» για μια τέτοια αστάθεια των τιμών. «Σχεδόν οι ίδιες χώρες που ήταν στην πρώτη γραμμή των ταραχών και της πολιτικής αστάθειας πριν από 10 χρόνια, σήμερα μπορούν εύκολα να βρεθούν στην ίδια ακριβώς κατάσταση: να ξυπνήσουν το πρωί και να βρουν τις τιμές να ανεβαίνουν πολύ γρήγορα», ανέφερε ο οικονομολόγος.

Ωστόσο, σε αντίθεση με πριν από μια δεκαετία, όταν οι τιμές των τροφίμων ήταν σαφώς η κύρια αιτία της κοινωνικής δυσαρέσκειας, τώρα ήταν «ένα μαζί με πολλά άλλα θέματα».

Πλούσιες χώρες, είπε ο Abbassian, πρέπει να «προετοιμαστούν για αναταραχές» στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία.

«Η δυσαρέσκεια διαδίδεται τόσο ευρέως τώρα». Για να ξεσπάσει η κοινωνική αναταραχή «το μόνοου χρειάζε πστε είναι μια μικρή σπίθα. Μπορεί να είναι οι τιμές των τροφίμων ή οι τιμές της ενέργειας ή απλά η κακή βροχή.”

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here