Κορονοϊός: Συγκρατημένη… ανησυχία για τη νέα αύξηση των κρουσμάτων – «Πονοκέφαλος» οι μεταλλάξεις


Τα κρούσματα πήραν και πάλι την… ανηφόρα, την ώρα που οι εμβολιασμοί προχωρούν με λίγο πιο αργό ρυθμό σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα

Η μετάλλαξη Δέλτα του νέου κορονοϊού, η οποία δείχνει να ανακόπτει την πτωτική τροχιά των επιδημιολογικών δεικτών, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε τάσεις αύξησης την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τις ημερήσιες εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ. Ειδικότερα, χθες Σάββατο 3 Ιουλίου, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπέρασε και πάλι τα 1.000.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.001, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 425.347 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 114 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 962 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 9, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.731 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 177 (67.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 85.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μειώθηκαν οι εμβολιασμοί

Σύμφωνα με το γράφημα του OPEN, με εξαίρεση τη Δευτέρα, καμία άλλη μέρα της εβδομάδας που ολοκληρώνεται δεν έγιναν περισσότεροι από 100.000 εμβολιασμοί, ενώ τις δύο προηγούμενες ημέρες ο αριθμός έπεσε και κάτω από τις 90.000. Πλέον έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα δεν σχηματίζονται ουρές, όπως τους προηγουμένους μήνες.

Αναλυτικά οι εμβολιασμοί ανά μέρα την εβδομάδα που πέρασε:

  • 28/6: Έγιναν 103.379 εμβόλια
  • 29/6: Έγιναν 96.835 εμβόλια
  • 30/6: Έγιναν 92.362 εμβόλια
  • 1/7: Έγιναν 84.288 εμβόλια
  • 2/7: Έγιναν 83.457 εμβόλια
Η αύξηση των κρουσμάτων χρειάζεται επιτήρηση

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος μίλησε για τη νέα αύξηση που σημειώθηκε το Σάββατο στα κρούσματα, σημειώνοντας πως για την ώρα η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία.

Δεν εμπνέει ανησυχία η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, που παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο συνολική εικόνα θα μπορούμε να έχουμε σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, σύμφωνα με το μέλος της επιτροπής ειδικών του Υπουργείου Υγείας και καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπο Γώγο.

Σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, το βράδυ του Σαββάτου, ο κ. Γώγος επεσήμανε, πως σε κάθε περίπτωση η κατάσταση χρήζει επιτήρησης, τονίζοντας το γεγονός πως τα αυξημένα κρούσματα παρατηρούνται σε «σχετικά δύσκολες» περιοχές, όπου υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση.

«Ευτυχώς εξακολουθούμε να έχουμε λίγους θανάτους», είπε αναφέροντας ωστόσο πως τις τελευταίες 2 ημέρες, παρά την άνεση στο σύστημα υγείας, παρατηρείται αύξηση στις εισαγωγές η οποία εντούτοις δεν είναι τόσο σημαντική.

«Επομένως η ολική εικόνα είναι καλή αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη επιτήρηση», κατέληξε, χωρίς να αποκλείει νέα μέτρα, σε περίπτωση περαιτέρω αύξησης των μολύνσεων.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ