Αλέξης Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης σπέρνει τον διχασμό και επενδύει στη πόλωση


Σε αντίθεση με τα όσα καταλόγισε στον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται «για να ενώσει, όχι να διχάσει»

Με σφοδρή επίθεση σε βάρος της κυβέρνησης για τη πολιτική που υλοποιεί συνολικά, αλλά και προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, με αφορμή τη διαχείριση της πανδημίας και τα όσα είπε στη συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή», έκλεισε τις εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας.

«Απέτυχε σε όσα έταξε»

«Δυο χρόνια μετά ο κάθε πολίτης μπορεί να αναστοχαστεί, τι έταξε και τι έκανε η ΝΔ. Έταξε τρία πράγματα: Καλύτερες δουλειές. Λιγότερους φόρους. Ασφάλεια. Τι έκανε; Κατάργησε το οκτάωρο έκανε την εργασία κόλαση. Αντί να μειώσει δραστικά τους φόρους μείωσε το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των πολιτών ( ακρίβεια – αντικειμενικές αξίες ακινήτων- μείωση μισθών). Μετέτρεψε τη χώρα σε πεδίο δράσης μαφιόζικων συμμοριών. Ξύλο στους διαδηλωτές – ανεξέλεγκτο το έγκλημα και η μαφία. Απέτυχε σε όσα έταξε», είπε συνολικά για την κυβερνητική πολιτική ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σπέρνει τον διχασμό»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι σπέρνει τον διχασμό και επενδύει στη πόλωση.

«Και έρχεται τώρα ο Μητσοτάκης με θράσος και μιλά για υγειονομικό σαμποτάζ. Αν κάποιος έκανε και κάνει υγειονομικό σαμποτάζ στη χώρα είναι ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης. Με την ανικανότητα του να διαχειριστεί τη πανδημία και με τη διαρκή του έγνοια να αντιμετωπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι τη πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε πως αυτή του η τοποθέτηση είναι «η τελευταία απόπειρα σε μια σειρά προσπαθειών το τελευταίο διάστημα, να διχάσει την ελληνική κοινωνία. Η ιστορία άλλωστε μας διδάσκει πως όλα τα καθεστώτα, όλες οι αντιδραστικές εξουσίες, όλες οι αυταρχικές δυνάμεις, όταν διαβλέπουν το τέλος τους καταφεύγουν πάντα στην ίδια συνταγή: Στο διχασμό, στη διάσπαση της κοινωνίας, στην κοινωνική και πολιτική όξυνση. Αυτό κάνουν και τώρα.

Οι εμβολισμένοι κατά των ανεμβολίαστων, οι νέοι κατά των ηλικιωμένων, οι τοπικές κοινωνίες κατά των προσφύγων, το συντηρητικό τμήμα της κοινωνίας κατά των νέων.

Ένας γενικευμένος κοινωνικός εμφύλιος που καλείται να κρύψει της ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να εξουδετερώσει την κοινωνική αντίσταση.
Δεν θα το δεχτούμε αυτό, σε καμιά περίπτωση. Σε καμιά περίπτωση επίσης δεν θα παίξουμε το παιγνίδι του διχασμού», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ως προς τη πανδημία, συνέχισε λέγοντας πως «ξέρουν όμως οι πολίτες, ποιος έκανε την πανδημία ευκαιρία για δουλειές και δουλίτσες, για να βάλει τη δημοκρατία στον πάγο, για να περάσει τα χειρότερα καθεστωτικά μέτρα εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ποιος σχεδιάζει τώρα να θέσει σε διακινδύνευση το ασφαλιστικό, με το σχέδιο Πινοσέτ όπως τους είχε ξεφύγει προεκλογικά.

Αλλά και ποιος σεβάστηκε τα περιοριστικά μέτρα και ποιος έδωσε το μήνυμα της ανεμελιάς με ποδηλατάδες, γλέντια, και τσαμπούνες.

Ποιος με δυο λόγια έκανε ότι περνούσε από το χέρι του, μαζί με τις άλλες δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, να σταθεί η κοινωνία ενωμένη, συνειδητοποιημένη, και όρθια, απέναντι στην πανδημία. Και ποιος έκανε ακριβώς το αντίθετο. Από την πρώτη μέρα».

«Ήρθαμε για να ενώσουμε»

Σε αντίθεση με τα όσα καταλόγισε στον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται«για να ενώσει, όχι να διχάσει».

«Η συνδιάσκεψή μας, οι προγραμματικές μας θέσεις, η διαδρομή μας, επικυρώνει τον πυρήνα της πολιτικής και της ηθικής μας:

  • Είμαστε εδώ για να ενώσουμε όχι για να διχάσουμε.
  • Να ενώσουμε στην αλλαγή και όχι στην υποταγή.
  • Να ενώσουμε για ένα άλμα στο αύριο και όχι μια επιστροφή στο χτες.
  • Να ενώσουμε στην εκλογική νίκη και την απαρχή μιας νέας πορείας.
  • Να ενώσουμε τους εργαζόμενους, τους νέους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, τους φωτισμένους διανοούμενους, κάτω από τη σημαία της δικαιοσύνης.
  • Να ενώσουμε την κοινωνία στη διεκδίκηση της δικαιοσύνης παντού.

Δεν μας αφορά λοιπόν η δημαγωγία του μίσους, ο λαϊκισμός του “σαμποτάζ”, τα κηρύγματα εναντίον οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας, που τώρα τελευταία χαρακτηρίζουν την κυβερνητική προπαγάνδα», τόνισε με στόμφο.

Υπεράσπιση κυβερνητικού έργου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης του, με θέρμη.
«Και έρχομαι στο μείζον θέμα της αξιοπιστίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έκανε και λάθη. Αλλά κυβέρνησε παραλαμβάνοντας μια χώρα χρεοκοπημένη, στις χειρότερες δυνατές συνθήκες.

  • Έβγαλε όμως τη χώρα από την επιτροπεία.
  • Ρύθμισε το χρέος.
  • Άφησε γεμάτα τα δημόσια ταμεία.
  • Επανέφερε τις συλλογικές διαπραγματέυσεις
  • Αύξησε το κατώτατο μισθό
  • Μείωσε κατά δέκα μονάδες την ανεργία με 360.000 νέες θέσεις εργασίας.
  • Στήριξε τα Δημόσια νοσοκομία, έδωσε πρόσβαση στους ανασφάλιστους
  • Στήριξε τα δημόσια σχολεία και τα πανεπιστήμια, αναμόρρφωσε τη τροτοβάθμια εκπαιδευση
  • Προσέλαβε καθηγητές και αύξησε τους φοιτητές.
  • Δε προσέλαβε αστυνομικούς και δεν έβαλε φραγμούς.

«Στις σημερινές συνθήκες, που δεν υπάρχει η τρόικα. Δεν υπάρχει το Σύμφωνο σταθερότητας με τους αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς. Υπάρχει φτηνός δανεισμός γιατί ρυθμίσαμε το χρέος. Υπάρχουν οι πόροι του Ταμείου ανάκαμψης. Οι δυνατότητές μας είναι πολλαπλάσιες. Και για αυτό είναι ασυγχώρητη η στάση της σημερινής κυβέρνησης», είπε κλείνοντας αυτό το κομμάτι.

Το πρόγραμμα

«Με τη Συνδιάσκεψη πετύχαμε ένα σημαντικό ψηφιακό άλμα στις εσωτερικές μας διαδικασίες. Έτσι που θα μπορούμε πλέον να γίνουμε πιο παραγωγικοί και πιο ουσιαστικοί στις εσωτερικές μας δημοκρατικές διαδικασίες διαλόγου και απόφασης», είπε αναφερόμενος στο προγραμματική διαδικασία του κόμματος του.

«Πετύχαμε όμως και ένα σημαντικό κρίσιμο Προγραμματικό άλμα. Τώρα ξέρουμε τι θέλουμε αλλά ξέρει και η ελληνική κοινωνία τι θέλουμε. Ξέρει ο εργαζόμενος ότι δε θέλουμε να νικήσουμε τη Δεξιά για να ξαναβρεθούμε σε καρέκλες εξουσίας αλλά για να έχει ανθρώπινες σχέσεις εργασίας. Με αξιοπρεπή μισθό και δικαιώματα. Για να πάει ο κατώτατος στα 800 ευρώ και να συμπαρασύρει αυτό όλες τις μισθολογικές βαθμίδες.
Ξέρουν τόσο οι πολίτες που αγωνιούν για την ίδια τους τη ζωή με τη πανδημία αλλά και οι υγειονομικοί μας που δίνουν τη μάχη στη πρώτη γραμμή ότι θέλουμε να νικήσουμε τη Δεξιά για να αναμορφώσουμε το ΕΣΥ. Για να φτιάξουμε μαζί ένα νέο ΕΣΥ με έμφαση στη πρωτοβάθμια, με καλύτερους μισθούς και κίνητρα για τους νέους γιατρούς. Με αναγνώριση του ρόλου και της προσπάθειας των ανθρώπων του. Ξέρει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο αυτόαπασχολούμενος, ο αγρότης, ότι θέλουμε να νικήσουμε τη Δεξιά για να στηρίξουμε τη δυνατότητα να υπάρχουν. Να μείνουν οι επιχειρήσεις τους στη ζωή και να στηριχτούν.
Ξέρουν οι νέοι και οι νέες, ότι θέλουμε να νικήσουμε για να στηρίξουμε τα όνειρα και τις ανάγκες τους. Ξέρουν όλοι οι Έλληνες πολίτες ότι θέλουμε να νικήσουμε τη Δεξιά για να επιστρέψει η δικαιοσύνη στο τόπο», τόνισε στη συνέχεια.

Το Κέντρο

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στη συνέχεια: «Και χρειάζεται να τους πείσουμε ότι όχι μόνο θέλουμε αλλά και μπορούμε. Ότι τώρα είμαστε ωριμότεροι γιατί μάθαμε από τα λάθη μας και γιατί πλεόν όχι μόνο θέλουμε αλλά και ξέρουμε πως να υλοποιήσουμε τα θέλω μας. Με ένα ριζοσπαστικό αλλά ταυτόχρονα και υλοποιήσιμό πρόγραμμα και σχέδιο.

Άκουσα πολλούς από τους συνέδρους να αναρωτιούνται αν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρέπει να πάει δεξιά ή αριστερά. Εγώ θα απαντήσω όπως το νιώθω.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει δεν αρκεί να κερδίσει μόνο όσους πολίτες αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί και ριζοσπάστες. πρέπει να κερδίσει αυτό που ονομάζουμε μεσαίο χώρο. Αυτούς που ενδεχομένως (αδόκιμα) να αυτοχαρακτηρίζονται πολίτες του κέντρου. Άρα ναι πρέπει να κερδίσουμε το κέντρο. Ναι. Αλλά πως κερδίσουμε το κέντρο; Με κεντρώες πολιτικές; Με πολιτικές του μέσου όρου; Θα είμαι πολύ σαφής. Δε κερδίζεται έτσι το Κέντρο. Αν θέλουμε να κερδίσουμε το Κέντρο πρέπει να στρίψουμε αριστερά. Και αυτό το κάνουμε όχι με ανούσιες αυτοαναφορικές προτάσεις και συνθήματα. Αλλά με τον προγραμματικό μας λόγο. Με ένα πρόγραμμα βαθιά ριζοσπαστικό αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο.
Όλα όσα λεμε, είναι υλοποιήσιμα. Εϊναι μια ριζικά διαφορετική συνταγή από αυτή που μας οδήγησε στη κρίση. Αλλά είναι και η συνταγή που ολοένα και περισσότεροι σε όλο το κόσμο, ακόμη και η κυβέρνηση των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, αναδεικνύουν ως αναγκαία προυπόθεση για να βγούμε από τη κρίση».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ