Προσωρινές συντάξεις: Τον Απρίλιο καταβάλλονται σε 70.000 δικαιούχους – Ποιοι και πόσα θα πάρουν

Συντάξεις: «Ξεμπλοκάρουν» οι προσωρινές συντάξεις και τα αναδρομικά – Η διαδικασία – Ποιοι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα πάρουν πόσα και πότε. 

Σε νέα παράταση, τουλάχιστον δύο μηνών, στην καταβολή των αναδρομικών ποσών σε 190.000 συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και σε περίπου 30.000 συνταξιούχους που εργάζονται αναμένεται να οδηγήσει η απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη να καταβάλει σε περισσότερους από 70.000 συνταξιούχους προσωρινή σύνταξη στο ύψος της εθνικής σύνταξης.

Από το νέο μέτρο θα προκύψουν αναδρομικά τα οποία ανέρχονται περίπου έως και τα 9.000 ευρώ και θα λάβουν όσοι αναμένουν έως και 2 χρόνια για να λάβουν οριστική σύνταξη.

Η διαδικασία για την καταβολή της εθνικής σύνταξης ως προσωρινής δεν αφορά όσους παίρνουν ήδη προσωρινή σύνταξη καθώς το νέο μέτρο που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας αφορά όσους μελλοντικούς συνταξιούχους έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και δεν παίρνουν ούτε ευρώ. Πρόκειται για μία «προ-προσωρινή» σύνταξη.

Με το νέο σύστημα, οι προς συνταξιοδότηση ασφαλισμένοι θα πληρώνονται το έναντι ποσό ως 384 ευρώ άμεσα έως ότου εκδοθεί η προσωρινή σύνταξη, που θα είναι και μεγαλύτερη.

Για τα ταμεία του ιδιωτικού τομέα η προσωρινή έχει πλαφόν τα 768 ευρώ (μισθωτοί) και τα 960 ευρώ (ελεύθεροι επαγγελματίες), ενώ στο Δημόσιο ισχύει το παλιό καθεστώς, που είναι για πολλούς ευνοϊκότερο, καθώς εντός τριμήνου από την οριστική παραίτηση – αποχώρηση καταβάλλεται ως προσωρινή σύνταξη το 50% του μισθού που ίσχυε με το μισθολόγιο του 2011.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here