24 Απριλίου 2024

Ρινική καταρροή : Τα αίτια που την δημιουργούν


Η βλέννα είναι μια προστατευτική ουσία που παράγεται από τον βλεννογόνο, έναν τύπο ιστού που καλύπτει τη ρινική κοιλότητα. Η βλέννα υγραίνει τον αέρα που αναπνέετε και λειτουργεί ως εμπόδιο για τη διατήρηση της σκόνης, της γύρης και των βακτηρίων από τους πνεύμονές σας. Η μύτη σας παράγει βλέννα κάθε μέρα, αλλά πιθανότατα δεν το παρατηρείτε γιατί αναμιγνύεται με το σάλιο και στάζει στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Μερικές φορές, ο ερεθισμός ή η φλεγμονή στο ρινικό πέρασμα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή βλέννας. Όταν συμβεί αυτό, η υπερβολική βλέννα μπορεί να στραγγίσει ή να στάξει από τη μύτη.

Ακολουθεί  κοινές αιτίες ρινικής καταρροής

 Αλλεργίες

Οι αλλεργίες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική απόκριση. Τα αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν:

  • σκόνη
  • γύρη
  • αγριόχορτο
  • κατοικίδιο ζώο

Τα αλλεργιογόνα προκαλούν συμπτώματα όπως φτέρνισμα , πονοκέφαλο ή πονόλαιμο . Αυτά τα εισπνεόμενα σωματίδια μπορούν επίσης να ερεθίσουν τη ρινική δίοδο, με αποτέλεσμα υπερβολική βλέννα και ρινική καταρροή.

Κοινό κρυολόγημα

  • Το κοινό κρυολόγημα ή μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, προκαλεί φλεγμονή στο βλεννογόνο μεμβράνη της μύτης, με αποτέλεσμα την υπερβολική βλέννα. Εκτός από τη ρινική καταρροή, το κοινό κρυολόγημα μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει ρινική συμφόρηση.
  • Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, πονόλαιμο και κόπωση. Δεν υπάρχει θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, αλλά τα εξωχρηματιστηριακά φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η ξεκούραση, η λήψη βιταμίνης C και η κατανάλωση ζεστών υγρών μπορεί να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα νωρίτερα.
  • Πολλοί άνθρωποι έχουν την εσφαλμένη αντίληψη ότι τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα για τη θεραπεία των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος. Αυτό δεν συμβαίνει. Τα αντιβιοτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων, όπως λοίμωξη από κόλπους. Δεν είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων.

  • Η ιγμορίτιδα (λοίμωξη κόλπων) είναι μια επιπλοκή του κοινού κρυολογήματος. Εμφανίζεται όταν οι κοιλότητες γύρω από τη ρινική δίοδο σας φλεγμονώνονται. Αυτή η φλεγμονή προκαλεί επίσης αύξηση της παραγωγής βλέννας στη μύτη.
  • Άλλα συμπτώματα ιγμορίτιδας περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ρινική συμφόρηση και πόνο στο πρόσωπο.
  • Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα για τον πόνο, χρήση ρινικού κορτικοστεροειδούς για τη διακοπή της φλεγμονής ή αντιβιοτικό για τη θανάτωση της βακτηριακής λοίμωξης.
Ακολουθεί βίντεο για την Ρινική καταρροή

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ