Οι Ταλιμπάν προειδοποιούν: Να φύγουν όλα τα ξένα στρατεύματα από το Αφγανιστάν ως τον Σεπτέμβριο


Εάν παραμείνουν ξένα στρατεύματα στο Αφγανιστάν μετά την προθεσμία του Σεπτεμβρίου, θα είναι σε κίνδυνο, υποστήριξαν οι Ταλιμπάν.

Εάν παραμείνουν ξένα στρατεύματα στο Αφγανιστάν μετά την προθεσμία απόσυρσης του ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο, θα είναι σε κίνδυνο, ως δυνάμεις κατοχής, είπαν στο BBC οι Ταλιμπάν.

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται εν μέσω αναφορών πως περίπου 1.000 στρατιώτες, κυρίως από τις ΗΠΑ, θα παραμείνουν για λόγους προστασίας διπλωματικών αποστολών και του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ.

Η 20ετής στρατιωτική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν έχει σχεδόν τελειώσει, ωστόσο η βία στη χώρα συνεχίζει να αυξάνεται, με τους Ταλιμπάν να καταλαμβάνουν όλο και περισσότερες περιοχές.

Στο πλαίσιο συμφωνίας με τους Ταλιμπάν, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δέχτηκαν να αποσύρουν όλα τους στρατεύματα με αντάλλαγμα δέσμευση από τους Ταλιμπάν πως δεν θα επιτρέψουν στην Αλ Κάιντα ή άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις να επιχειρούν σε περιοχές υπό τον έλεγχό τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει ορίσει την 11η Σεπτεμβρίου ως προθεσμία πλήρους αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων, ωστόσο αναφορές κάνουν λόγο για πιθανή ολοκλήρωσή της εντός ημερών.

Καθώς οι αφγανικές δυνάμεις προετοιμάζονται να σηκώσουν μόνες τους το βάρος της ασφάλειας στη χώρα, οι προβληματισμοί για το μέλλον της Καμπούλ αυξάνονται. Ο Σουχάιλ Σαχίν, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, είπε πως η στρατιωτική κατάληψη της Καμπούλ δεν αποτελεί στόχο της πολιτικής των Ταλιμπάν. Ωστόσο μιλώντας στο BBC είπε ότι ξένες δυνάμεις- περιλαμβανομένων στρατιωτικών συμβασιούχων- δεν πρέπει να παραμείνουν στην πόλη μετά την ολοκλήρωση της απόσυρσης.

«Αν αφήσουν δυνάμεις πίσω, παρά τη συμφωνία της Ντόχα, τότε σε αυτή την περίπτωση θα εναπόκειται στην ηγεσία μας να αποφασίσει πώς θα προχωρήσουμε» είπε ο Σαχίν στο BBC, προσθέτοντας πως διπλωμάτες, ΜΚΟ και ξένοι άμαχοι δεν θα στοχοποιούνταν από τους Ταλιμπάν, οπότε δεν χρειάζονται προστασία. «Είμαστε κατά των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, όχι διπλωματών, ΜΚΟ, εργαζομένων και λειτουργίας των ΜΚΟ και των πρεσβειών. Αυτό είναι κάτι που ο λαός μας το χρειάζεται. Δεν είμαστε απειλή για αυτούς» είπε.

Επίσης, περιέγραψε την απόσυρση από την αεροπορική βάση του Μπαγκράμ – κάποτε τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν- ως «ιστορική στιγμή».

Ο Σαχίν αρνήθηκε πως η οργάνωση ευθύνεται για την αύξηση της βίας, επιμένοντας πως πολλές περιοχές έχουν πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν μέσω διαμεσολάβησης, αφού οι Αφγανοί στρατιώτες αρνήθηκαν να πολεμήσουν.

Την Κυριακή οι Ταλιμπάν κατέλαβαν άλλη μια περιοχή στη νότια Κανταχάρ. Όπως υποστηρίζουν, ελέγχουν περίπου το ¼ των περίπου 400 περιοχών της χώρας.

O εκπρόσωπος των Ταλιμπάν περιέγραψε την παρούσα κυβέρνηση ως ετοιμοθάνατη και αναφέρθηκε στη χώρα ως «Ισλαμικό εμιράτο».

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ