Μηνύματα Μητσοτάκη ανεμβολίαστος: Το 99% όσων καταλήγουν στις ΜΕΘ, δεν έχουν κάνει το εμβόλιο


Μηνύματα Μητσοτάκη ανεμβολίαστος: Τα τελευταία στοιχεία για το πρόγραμμα εμβολιασμού και το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί με εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού που αρνούνται να εμβολιαστούν, παρουσίασε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στους εκπροσώπους της Περιφερειαρχών και των Δημάρχων. Τονίζοντάς τους την ανάγκη μέσα στο καλοκαίρι να φθάσει η Ελλάδα ένα υψηλό επίπεδο εμβολιασμού, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την σίγουρη επέλαση του 4ου κύματος της πανδημίας, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό κυρίως με τις μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς αυτή τη στιγμή σχεδόν όλοι όσοι καταλήγουν σε ΜΕΘ- με πολύ υψηλή πιθανότητα θανάτου- είναι ανεμβολίαστοι. Και όπως είπε είναι πολύ κρίμα, αφού πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και υπάρχει επάρκεια εμβολίων.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να πεισθούν όσοι ακόμα έχουν αμφιβολίες και να εμβολιαστούν, ενώ προανήγγειλε και κινητές μονάδες εμβολιασμού στις τουριστικές περιοχές. Εισερχόμαστε, πλέον, στην επόμενη φάση της εμβολιαστικής μας εκστρατείας και σε αυτό το σημείο πιστεύω ότι η εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, της Κοινωνίας των Πολιτών, του επιχειρηματικού κόσμου, είναι εξαιρετικά σημαντική.

Όπως θα παρουσιάσει και στη συνέχεια πιο αναλυτικά ο Μάριος Θεμιστοκλέους το 56% των ενηλίκων έχει πια κάνει μία δόση, ενώ σχεδόν το 47% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Σε απόλυτα νούμερα 5 εκατομμύρια συμπολίτες μας, καλώς εχόντων των πραγμάτων, σήμερα θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση.

Έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο, όμως πρέπει να επιστρατεύσουμε κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας έτσι ώστε το επόμενο δίμηνο του καλοκαιριού να πείσουμε κάθε πολίτη που πιθανόν να έχει δεύτερες σκέψεις, που πιθανόν να έχει φοβίες, να κάνει το εμβόλιο ώστε τελικά, όταν θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό 70% με 75% ανοσίας του πληθυσμού.

Όπως ξέρετε, η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας. Είναι ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμά και το ευρωπαϊκό ECDC να γίνει και εδώ, όπως και σε άλλες χώρες, η επικρατούσα μετάλλαξη. Την βλέπουμε ήδη πιο έντονα παραδείγματος χάρη στην Κρήτη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων. Είναι της τάξης του 75%. Βρισκόμαστε λίγο παραπάνω από 6.000 ενεργά κρούσματα σήμερα. Θέλω να τονίσω ότι τα πιο πολλά, αλλά όχι όλα, αφορούν κυρίως νέες ηλικίες. Από τη διερεύνηση που κάνει ο ΕΟΔΥ αλλά και η Πολιτική Προστασία προκύπτει ότι σχετίζονται -όπως τα περιμέναμε- κυρίως με δραστηριότητες ψυχαγωγίας και κινητικότητας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ