Κορονοϊός: Πτώση αποτελεσματικότητας του εμβολίου των Pfizer/BioNTech αναφέρει το Ισραήλ

Το Ισραήλ ανέφερε μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για την Covid-19 στην αποτροπή μολύνσεων και νόσησης με συμπτώματα.

Το Ισραήλ ανέφερε τη Δευτέρα μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για την Covid-19 ως προς την αποτροπή μολύνσεων και νόσησης με συμπτώματα, μα πρόσθεσε ότι παραμένει πολύ αποτελεσματικό στην αποτροπή σοβαρής νόσησης.

Όπως γράφει το Reuters, η πτώση αυτή συμπίπτει με την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα και τον τερματισμό των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στο Ισραήλ.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην αποτροπή τόσο της μόλυνσης και της νόσησης με συμπτώματα έπεσε στο 64% από τις 6 Ιουνίου, ανέφερε το υπουργείο Υγείας. Ταυτόχρονα το εμβόλιο ήταν 93% αποτελεσματικό ως προς την αποτροπή νοσηλειών σε νοσοκομεία και σοβαρής νόσησης από τον κορονοϊό.

Το υπουργείο στην ανακοίνωσή του δεν διευκρίνισε ποιο ήταν το προηγούμενο επίπεδο αποτελεσματικότητας. Ωστόσο τον Μάιο αξιωματούχοι είχαν δημοσιεύσει μια αναφορά πως δύο δόσεις εμβολίου της Pfizer παρείχαν πάνω από 95% προστασία κατά της μόλυνσης, της νοσηλείας και της σοβαρής νόσησης.

Εκπρόσωπος της Pfizer αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια στα δεδομένα από το Ισραήλ, μα επικαλέστηκε άλλες έρευνες που δείχνουν ότι τα αντισώματα τα οποία προκαλούνται από το εμβόλιο ήταν ακόμα σε θέση να εξουδετερώνουν όλες τις παραλλαγές στις οποίες έγιναν δοκιμές, μεταξύ των οποίων και η Δέλτα, αν και με μειωμένη ισχύ.

Περίπου το 60% του πληθυσμού του Ισραήλ (9,3 εκατομμύρια) έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου της Pfizer, σε μια εκστρατεία στο πλαίσιο της οποίας τα ημερήσια κρούσματα έπεσαν από 10.000 τον Ιανουάριο σε μονοψήφια νούμερα τον προηγούμενο μήνα.

Αυτό οδήγησε το Ισραήλ να εγκαταλείψει σχεδόν όλα τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, καθώς και το μέτρο για χρήση μάσκας, αν και αυτό επανήλθε πρόσφατα. Ταυτόχρονα η Δέλτα, που εξελίσσεται στην κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως, άρχιζε να εξαπλώνεται.

Από τότε τα ημερήσια κρούσματα έχουν αυξηθεί σταδιακά, φτάνοντας τα 343 την Κυριακή. Οι σοβαρά άρρωστοι αυξήθηκαν στους 35 από 21.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here