Κορονοϊός: Κατεψυγμένο κρέας πίσω από την πανδημία; Τι εντόπισε ο ΠΟΥ

Νέα ευρήματα από την ερευνητική ομάδα του ΠΟΥ που βρίσκεται στην πόλη Ουχάν όπου ξεκίνησε ο κορονοϊός τον Δεκέμβριο του 2019.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ταξίδεψε στη Ουχάν, δήλωσε σήμερα πως δεν αποκλείεται ο κορονοϊός να μεταδόθηκε μέσω της ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας και δεσμεύτηκε για περαιτέρω διερεύνηση.

Η έρευνα της ομάδας του ΠΟΥ για το πως προήλθε ο κορονοϊός δεν μετέβαλε σημαντικά την εικόνα που υπάρχει για την πανδημία όμως απέδωσε νέες πληροφορίες σύμφωνα με τον Πίτερ Μπεν Εμπάρεκ.

Η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από ειδικούς από την Κίνα και τον ΠΟΥ, που πραγματοποίησε έρευνα στην πόλη Ουχάν, ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε στοιχεία που να πιστοποιούν πως ο κορονοϊός υπήρχε στην πόλη πριν την ανακοίνωση της εμφάνισής του τον Δεκέμβριο του 2019 ενώ δεν εντόπισε το ζώο από το οποίο προήλθε η νόσος.

Ο όρος «ψυχρή αλυσίδα» αναφέρεται στην μεταφορά και στο εμπόριο κατεψυγμένων τροφίμων με την Κίνα να επιμένει πως ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από τα κατεψυγμένα τρόφιμα και έχει επανειλημμένως ανακοινώσει ευρήματα για ίχνη κορονοϊού στις συσκευασίες εισαγόμενων τροφίμων.

«Γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε συνθήκες που συναντώνται σε αυτούς τους ψυχρούς, κατεψυγμένους χώρους, αλλά δεν καταλαβαίνουμε αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή κάτω από ποιες συνθήκες», είπε ο Εμπάρεκ.

Όπως τόνισε θα άξιζε να διερευνηθεί αν ένα κατεψυγμένο άγριο ζώο σε μια αγορά με κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσε να συμβάλει στη γρήγορη εξάπλωση του ιού. Επίσης ανέφερε πως ο εντοπισμός της προέλευσης του κορονοϊού να βρίσκεται σε μια δεξαμενή μόλυνσης νυχτερίδων, αλλά είναι απίθανο να βρίσκονταν στην Ουχάν.

Παράλληλα τόνισε πως οι ερευνητές αναζητούν το ενδεχόμενο ο ιός να κυκλοφορούσε νωρίτερα απ΄ό,τι αρχικά θεωρήθηκε και τόνισε την αναγκαιότητα να βρεθούν δείγματα αίματος για να διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα.

«Το ενδεχόμενο πάντως ο κορονοϊός να διέρρευσε από ένα εργοστάσιο είναι εξαιρετική απίθανη και δεν απαιτεί περαιτέρω έρευνα», εξήγησε ο Εμπάρεκ.

Ένα άλλο μέλος της ομάδας, ο ειδικός λοιμωξιολόγος Ντόμινικ Ντουάιερ, δήλωσε ότι πιθανόν να χρειαστούν χρόνια για να γίνει πλήρως κατανοητή η προέλευση του κορονοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here