Άνθη και ψυχική υγεία: Πώς τα λουλούδια βοηθούν στην ψυχολογία

Η ντοπαμίνη προκαλείται από την προσδοκία ανταμοιβής. Τα λουλούδια ήταν ένα τεράστιο μήνυμα ανταμοιβής στον κόσμο που εξελίχθηκε ο εγκέφαλός μας επειδή σηματοδότησαν την αφθονία μετά από έναν πεινασμένο χειμώνα. Σήμερα έχουμε αρκετά για να τρώμε όλο το χρόνο έτσι ώστε να μην συνδέουμε συνειδητά τα λουλούδια με το φαγητό. Αλλά η άνθηση ενός λουλουδιού πυροδοτεί την αίσθηση ότι κάτι ιδιαίτερο έρχεται επειδή ενεργοποιεί τη ντοπαμίνη. Τα φωτεινά χρώματα σηματοδότησαν πολύτιμη διατροφή για τους προγόνους μας που μαζεύτηκαν από κυνηγούς. Εξισορρόπησαν τη διατροφή τους με τη σάρωση για σημεία χρώματος.

Οξυτοκίνη. Αυτή η χημική ουσία συχνά ονομάζεται “ορμόνη που δένει”. Η οξυτοκίνη δημιουργεί ένα ωραίο συναίσθημα κοινωνικής εμπιστοσύνης, είτε ρομαντικής αγάπης, είτε μητρικής προσκόλλησης, είτε ομαδικής αλληλεγγύης. Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να βρει κανείς αυτό το συναίσθημα και πόσο εύκολα μπορεί να χαθεί. Γι’ αυτό και ανυπομονούμε τόσο πολύ για τρόπους τόνωσής της. Τα λουλούδια βοηθούν! Τα άνθη τονώνουν την κοινωνική εμπιστοσύνη με πολλούς τρόπους. Γνωστοποιούν την πρόθεση να επενδύσουν προσπάθεια σε μια σχέση. Και αποδίδουν σεβασμό για την ευθραυστότητα. Αισθανόμαστε την ανθεκτικότητα των λουλουδιών και μας υπενθυμίζει ότι η φροντίδα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ζωής.

Σεροτονίνη. Αυτή η χημική ουσία αναφέρεται συχνά στο πλαίσιο των αντικαταθλιπτικών, αλλά η έρευνα για τους πιθήκους στον εικοστό αιώνα κατέστησε σαφές ότι το καλό συναίσθημα της σεροτονίνης απελευθερώνεται όταν ένα θηλαστικό προάγει την κοινωνική του σημασία. Είτε τα καλλιεργείτε, τα αγοράζετε ή τα θαυμάζετε από απόσταση, τα λουλούδια μπορούν να διεγείρουν την αίσθηση υπερηφάνειας που ψάχνει ο θηλαστικός εγκέφαλός σας.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here