Γερμανία: Εκατοντάδες συλλήψεις μετά από το «σπάσιμο» του EncroChat, που χρησιμοποιούσαν εγκληματίες


Πάνω από 750 άνθρωποι συνελήφθησαν αφού οι γερμανικές αρχές κατάφεραν να διεισδύσουν σε μια υπηρεσία επικοινωνίας που ήταν δημοφιλής μεταξύ εγκληματιών.

Σε πάνω από 750 συλλήψεις και στην κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων όπλων και ναρκωτικών προχώρησαν οι γερμανικές αρχές, μετά τη «διείσδυσή» τους σε μια υπηρεσία επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν εγκληματίες.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία BKA ανέφερε ότι οι συλλήψεις κατέστησαν δυνατές επειδή η αστυνομία ήταν σε θέση να «σπάσει» την κρυπτογράφηση που χρησιμοποιεί η υπηρεσία EncroChat. Η συγκεκριμένη υπηρεσία παρείχε μια ασφαλή υπηρεσία instant messaging για τηλέφωνα και ήταν δημοφιλής μεταξύ εγκληματιών.

Όπως αναφέρει το Reuters, Γάλλοι και Ολλανδοί ερευνητές διείσδυσαν στην πλατφόρμα, που είχε 60.000 χρήστες ανά τον κόσμο, πέρυσι. Έκαναν μια σειρά συλλήψεων και μοιράστηκαν τα σχέδια με τη Europol, επιτρέποντας στις αρχές αλλού να παρακολουθούν τα μηνύματα και τις κινήσεις εγκληματιών.

Το EncroChat, το οποίο έχει πλέον κλείσει, σύστησε στους χρήστες του να πετάξουν τις συσκευές τους τον περσινό Ιούνιο, αφού αντιλήφθηκε ότι είχε παραβιαστεί.

Η ΒΚΑ είπε ότι είχε λάβει δεδομένα για εκατοντάδες χιλιάδες συζητήσεις στο Encrochat τον Απρίλιο του 2020 και ότι ήταν σε θέση να ταυτοποιήσει χιλιάδες χρήστες.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης οι αρχές προέβησαν σε κατάσχεση 3,2 τόνων κάνναβης και εκατοντάδες κιλά συνθετικών ναρκωτικών, κοκαΐνης και «έκστασι». Η ΒΚΑ είπε ότι κατασχέθηκαν επίσης 310 όπλα και πάνω από 12.000 σφαίρες.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ