Πλημμύρες Μάνδρα: Η πρώτη απόφαση αποζημίωσης για θάνατο 29χρονου – 270.000 ευρώ στην οικογένεια του

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε την πρώτη αποζημίωση σε οικογένεια θύματος στις πλημμύρες της Μάνδρας τον Νοέμβριο του 2017

Το ποσό των 270.000 ευρώ επιδίκασε ως αποζημίωση το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στην οικογένεια ενός 29χρονου που έχασε τη ζωή του από πνιγμό κατά τη διάρκεια των πλημμυρών στη Μάνδρα της Αττικής τον Νοέμβριο του 2017, όπου έχασαν τη ζωή του συνολικά 25 άνθρωποι.

Την αποζημίωση διεκδίκησαν οι δύο γονείς του 29χρονου, στον καθένα από τους οποίους επιδικάστηκε αποζημίωση ύψους 120.000 ευρώ, αλλά και οι δυο γιαγιάδες του, στις οποίες το δικαστήριο επιδίκασε 30.000 συνολικά.

Ο άτυχος 29χρονος είχε φύγει στις 6 το πρωί της μοιραίας ημέρας από την κατοικία του στα Άνω Λιόσια προκειμένου να μεταβεί στην εταιρεία όπου εργαζόταν. Όμως καθώς οδηγούσε παρασύρθηκε στο ύψος της Μάνδρας Αττικής από τα ορμητικά νερά του υπερχειλισμένου ρέματος Σούρες, ενώ η σορός του βρέθηκε τρεις μέρες μετά στις εκβολές ποταμού στην Ελευσίνα Αττικής.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας με την υπ’ αριθμόν 6816/2021 απόφασή του έκρινε, πως τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά και η Ελληνική Αστυνομία φέρουν ευθύνες για τον θάνατο του 29χρονου και θα πρέπει να αποζημιώσουν την οικογένεια του για «ψυχική οδύνη». Μάλιστα, οι δικαστές χαρακτηρίζουν το θάνατο του «απρόσμενα τραγικό» και εξηγούν πως «τα συντρέχοντα περιστατικά του ατυχήματος ήταν ιδιαίτερα ψυχοφθόρα για την οικογένειά του».

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται σχετικά με την Περιφέρεια ότι «παρέλειψε να διενεργήσει αντιπλημμυρικά έργα και διευθετήσεις στα ρέματα Σούρες και Αγία Αικατερίνη στην Μάνδρα Αττικής» για τα οποία είχε την ευθύνη. Σημειώνεται πως πρόκειται για τα ρέματα που υπερχείλισαν και προκάλεσαν τις φονικές πλημμύρες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην δικαστική απόφαση, η Περιφέρεια Αττικής είχε ήδη από το 2014 προβεί στην έγκριση μελέτης για την εκτροπή των ρεμάτων Σούρες και Αγία Αικατερίνη στην περιοχή της Μάνδρας όπως επίσης και για την εκτέλεση όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων. Μάλιστα από το 2016 είχε λάβει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση εγκρίσεις για το μεγαλύτερο μέρος από αυτά, ενώ το 2015 είχε συμβεί ακόμη μία πλημμύρα στη Μάνδρα.

Όμως, όπως εξηγούν οι δικαστές, η Περιφέρεια Αττικής «αδικαιολογήτως δεν προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες… για την άμεση εκτέλεση του ανωτέρου έργου» για το οποίο είχαν εγκριθεί και οι αναγκαίες πιστώσεις.

Με την ίδια απόφαση, αναγνωρίζονται ευθύνες και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς «είναι η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία για την εκπόνηση και εκτέλεση σχεδίων αντιμετωπίσεων κινδύνων από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η πλημμύρα. (…) Παρόλα αυτά, δεν έλαβε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την ενημέρωση των πολιτών» ώστε να αντιληφθούν οι πολίτες πόσο επικίνδυνες ήταν οι βροχοπτώσεις και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.

Μάλιστα, επισημαίνεται στην απόφαση ότι εάν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε «προβεί στην τακτική και συνεχή ενημέρωση των πολιτών» τότε το θύμα θα μπορούσε να γνωρίζει τις επιλογές που είχε να κάνει. Με λίγα λόγια, «να γνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπίσει κίνδυνο πλημμύρας του οδικού δικτύου κατά τη μετάβαση στην εργασία του και ενδεχομένως να είχε επιλέξει άλλη λύση…».

Οι παράλειψεις της αστυνομίας

Ειδική μνεία γίνεται στην απόφαση σχετικά με τις παραλείψεις της αστυνομίας στην υπόθεση. Αρχικά, γίνεται αναφορά στην μη εκπόνηση ειδικού σχεδίου αντιμετωπίσεως κινδύνου στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, ενώ δεν διενεργήθηκε όπως θα έπρεπε «προληπτικός έλεγχος για τη βατότητα του οδικού δικτύου σε τοπικό – περιφερειακό και εθνικό επίπεδο».

Ένα ακόμη λάθος που εντοπίζουν οι δικαστές είναι «η παράνομη παράλειψη των αρμοδίων αστυνομικών οργάνων αφ’ ενός να διατάξουν τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών ήδη από 6:50 πρωινή όταν διεβιβάσθη στο Κέντρο Επιχειρήσεων σήμα για πτώση βράχων στο εν λόγω οδικό δίκτυο, αφ’ ετέρου να εκδώσουν έκτακτο δελτίο για την αποφυγή του εν λόγω οδικού δικτύου λόγω πτώσεως βράχων σε αυτό».

Υπενθυμίζεται, ότι για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα έχουν ήδη παραπεμφθεί σε δίκη 21 άτομα με κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος. Μεταξύ αυτών η τέως περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας, Ελευσίνας, Μεγαρέων, στελέχη της πολεοδομίας και των αρμόδιων δήμων.

Η δίκη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της ανάγνωσης εγγράφων και με το νέο δικαστικό έτος αναμένονται οι απολογίες των κατηγορουμένων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here