Ζαββός: Διαχειρίσιμη η αύξηση των «κόκκινων» δανείων λόγω πανδημίας.


Σε καμία περίπτωση τα «κόκκινα» δάνεια που μπορεί να δημιουργηθούν, λόγω πανδημίας, δεν θα ξεπεράσουν τα 4 ή 5 δισ. ευρώ υποστήριξε ο Γιώργος Ζαββός.

«Διαχειρίσιμη» χαρακτήρισε την αναμενόμενη αύξηση των «κόκκινων» δανείων λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει δημιουργήσει η πανδημία, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, σχολιάζοντας τα στοιχεία που έχει λάβει από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

«Τα δείγματα που έχουμε και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι ότι σε καμία περίπτωση τα «κόκκινα» δάνεια που μπορεί να δημιουργηθούν, λόγω πανδημίας, δεν θα ξεπεράσουν τα 4 ή 5 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα ποσό πλήρως διαχειρίσιμο μέσα από το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ το οποίο έφερε η κυβέρνηση και λειτουργεί με την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών» ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Μάλιστα, εξήγησε πως το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, έχει απτά αποτελέσματα, υπογραμμίζοντας τη μείωση 32 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων, κατά την πρώτη περίοδο της λειτουργίας του προγράμματος.

Ο κ. Ζαββός ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ότι η κυβέρνηση καταθέτει την παράταση του Προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ που στοχεύει στη μείωση τουλάχιστον 32 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων, ώστε «ήδη από αυτή τη χρονιά, να έχουμε μονοψήφια νούμερα κόκκινων δανείων και σίγουρα την επόμενη χρονιά, επιτυγχάνοντας το μέσο όρο της ευρωζώνης».

Σχετικά με τις κυρώσεις των Συμφωνιών για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης, ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το Νομοθετικό Σώμα πρέπει να τις ψηφίσει αφού έτσι ενισχύεται η δυνατότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να στηρίξει, όταν χρειαστεί, το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης, που έχει στόχο τη στήριξη των συστημικών κυρίως τραπεζών.

«Συνεπώς με τις τροποποιήσεις που καλείστε να ψηφίσετε, θα υπάρξει μια ακόμα μεγαλύτερη θωράκιση της δυνατότητας ο ESM να μπορεί μέρος κοινού μηχανισμού ασφάλειας να στηρίξει το Ενιαίο Ταμείο Στήριξης οσάκις χρειαστεί» είπε.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που επέρχονται στη λειτουργία των χρηματοδοτικών μέσων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο κ. Ζαββός είπε ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας γίνονται αυστηρότηρα. Ωστόσο, όπως εξήγησε, συνοδεύονται από Μνημόνια Κατανόησης, προκειμένου να μπορέσει να δοθεί η δυνατότητα αν κάποιο κράτος θελήσει να προσφύγει, να μην έχει το στίγμα αυτό που κρατάει μακριά τα κράτη από την προσφυγή στον μηχανισμό αυτό».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ