Νίκος Χαρδαλιάς: Μόνο καθήμενοι σε χώρους εστίασης – Από την 1η παράβαση πρόστιμο και αναστολή λειτουργίας


Κατά τη διάρκεια της σημερινής έκτακτης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε πως είναι ζήτημα χρόνου η μετάλλαξη δέλτα να να γίνει η επικτρατούσα μετάλλλαξη στη χώρα, υπενθυμίζοντας ότι η νέα παραλλαγή του ιού είναι 100 % πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό που εντοπίστηκε στην Γιουχάν και 60 % πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος.

Όπως επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς από την περασμένη Δευτέρα (28/06) ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, ενώ αφορά κυρίως σε πολύ νεαρές ηλικίες και σχετίζεται κύρια με δραστηρίοτητες διασκέδασης. Τα κλαμπ και τα μπαρ εμφανίζονται ως βασικοί χώροι υπερμετάδοσης του ιού, είπε. Παράλληλα διευκρίνισε ότι οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι είναι σε πτωτική πορεία.

Όπως είπε τις τελευταίες 10 μέρες ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι τα 27 έτη. Το 32% των καταγεγγραμμένων κρουσμάτων αναφέρουν σαν πιθανή αιτία έκθεσης συνάρθροιση σε εξωτερικό χώρο.  Από τις σημερινές δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ στο Νότιο Τομέα Αθηνών, το 66% των κρουσμάτων αφορά ηλικίες 16-24 ετών. Συγκεκριμένα σε δήμους Γλυφάδας και Αλίμου προέκυωε θετικότητα 6,1 % και 8,4 % αντίστοιχα.

Όσο ένα 40% των ενηλίκων παραμένουν ανεμβολίαστοι, η μετάλλαξη δέτλα απειλεί άμεσα και ευθέως την υγεία τους. 99% των περιστατικών που καταλήγουν είναι ανεμβολίαστοι. Για ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι, είπε, το μήνυμα είναι τριπλό:

  • άμεσος εμβολιασμός
  • οι νεότεροι προστατέψτε γονείς και συγγενείς ευάλωτους και ανεμβολίαστους
  • τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα
  • υπάρχουν άμεσα δεκάδες χιλιάδες διαθέσιμα ραντεβού εμβολιασμού
  • 4 σελφ τεστ για τον μήνα Ιούλιο – μέχρι 10 Ιουλίου –  για όλους τους νέους 18-30 ετών και εργαζομένους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Το 60% των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται μέσω σελφ τέστ. Η διάγνωση είναι πολύ σημαντική και πρέπει να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας.

Ειδικότερα για τις δραστηρίοτητες της διασκέδασης

  • από 8 Ιουλίου οι χώροι εστίασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το Υπουργείο Ανάπτυξης.
  • για τους παραβάτες προσωρινή αναστολή δραστηριότητας από την επομένη
  • για επιχειρήσεις άνω των 200 τμ, εάν διαπιστωθεί παράβαση, ορίζεται ανασστολή για 7 μέρες και 5000 ευρώ πρόστιμο.
  • Για 2η παράβαση, το πρόστιμο φτάνει στα 10000 ευρώ και η σφράγιση θα αφορά 15 ημέρες.
  • Σε τρίτη παράβαση προβλέπεται αφαίρεση άδειας λειτουργίας.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ