Εμβολιασμοί: Δραματικές προσπάθειες να ανέβουν τα ποσοστά πριν το χτύπημα της μετάλλαξης «Δέλτα»


Λόγω καλοκαιριού η εμβολιαστική επιχείρηση «Ελευθερία» έχει παρουσιάσει σημάδια «κάμψης», με κάποιες περιοχές να σημειώνουν μεγάλα ποσοστά, ενώ άλλες να μένουν πίσω δημιουργώντας «πονοκέφαλο» σε κυβερνητικό επιτελείο και λοιμωξιολόγους

Εντείνονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, υπό τον φόβο ενός τέταρτου κύματος και της μετάλλαξης Δ η οποία «χτυπά» την Ευρώπη. Σε αυτό άλλωστε αποσκοπούν και τα λεγόμενα «προνόμια» των εμβολιασμένων, αλλά και τα μηνύματα κυβερνητικών στελεχών αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την αναγκαιότητα αυτή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημέρωσε χθες, μέσω των social media, ότι 5.000.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ενώ 4.000.000 είναι πλήρως εμβολιασμένοι. «Κάθε μέρα, χιλιάδες Έλληνες γίνονται μέρος της μεγάλης εθνικής προσπάθειας για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας. Κλείσε κι εσύ το ραντεβού σου», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.

Λόγω καλοκαιριού η εμβολιαστική επιχείρηση «Ελευθερία» έχει παρουσιάσει σημάδια «κάμψης», με κάποιες περιοχές να σημειώνουν μεγάλα ποσοστά, ενώ άλλες να μένουν πίσω. Αυτές οι περιοχές βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης και είναι αυτές για τις οποίες δίνεται μάχη να αυξήσουν τα ποσοστά τους. Ενδεικτικό είναι άλλωστε και η επιστολή του Στέλιου Πέτσα προς τους δημάρχους κατά την οποία ανέφερε «δυστυχώς δεν έχουμε την ίδια ταχύτητα στον εμβολιασμό σε όλες τις περιοχές της χώρας».

Το επόμενο διάστημα, καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξουν τόσο οι εμβολιασμοί σε απομακρυσμένες περιοχές με κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, όσο και οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον. Στην πρώτη περίπτωση η Κρήτη βρίσκεται -λόγω της μεγάλης αύξησης κρουσμάτων αλλά και του τουρισμού- στο επίκεντρο καθώς είναι η περιοχή από την οποία ξεκίνησε η επιχείρηση σήμερα. Κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ βρέθηκαν σε χωριά, Κοινότητες, Δήμους και απομακρυσμένες περιοχές, κατόπιν λίστας που έχουν προσκομίσει οι τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στις περιοχές που παρουσιάζουν ποσοστό εμβολιασμού μικρότερο του 35%, αναμένεται να δοθεί ειδικό βάρος. Πρόκειται για 82 δήμους, εκ των οποίων οι 50 έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από 25%. Αναλυτικά είναι οι δήμοι Βόλβης, Δέλτα, Θέρμης, Κιλελέρ και Καρπενησίου, ενώ υπάρχουν και δήμοι στις Σέρρες και στη Ροδόπη όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα και η εμβολιαστική κάλυψη βρίσκεται ακόμα και κάτω από το 10%.

Στη μάχη των εμβολιασμών φαίνεται να μπαίνει και η εκκλησία. Ο κ. Πέτσας συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο και υπάρχει σκέψη να αποσταλεί μια επιστολή του ιδίου, η οποία θα διαβαστεί σε όλες τις εκκλησίες στη λειτουργία της Κυριακής, προκειμένου να πείσει τους πιστούς να εμβολιαστούν.

Κάλυψη εμβολιασμών Αττική

Στη Δυτική Αττική, το 21% έχει εμβολιαστεί με μια δόση, ενώ το ποσοστό εκείνων που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους είναι μόλις 16,29%. Στην Ανατολική Αττική τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 22% και σχεδόν 16%.

Στον Πειραιά, έχει κάνει μία δόση το 28,43% κι έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του το 22,88%. Αντιθέτως, στα βόρεια προάστια της Αθήνας, έχει ήδη κάνει μία δόση το 81% κι έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του σχεδόν το 60% των κατοίκων.

Κάλυψη εμβολιασμών στην επικράτεια

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην περιφέρεια Ιονίων νήσων έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση το 55% των κατοίκων, ενώ έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό το 47%. Η ίδια περιφέρεια προηγείται και στα κλεισμένα ραντεβού για εμβολιασμούς, με το συγκεκριμένο ποσοστό να ανέρχεται στο 57%.

Δεύτερη στην σχετική λίστα είναι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με το 52% των κατοίκων να έχει κάνει την μια – τουλάχιστον – δόση και το 44% να έχει εμβολιαστεί πλήρως. Τρίτη είναι η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με αντίστοιχα ποσοστά 45% και 39%.

Στον αντίποδα, τα χειρότερα ποσοστά είναι στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Εδώ έχει πραγματοποιήσει την πρώτη δόση μόνο το 39% ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 31%.

Ακολουθούν οι περιφέρειες Πελοποννήσου (41% και 32%), Δυτικής Ελλάδας (40% και 32%), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (39% και 32%) και Βορείου Αιγαίου (39% και 32%).

Τέλος, σε ότι αφορά στα προγραμματισμένα ραντεβού εμβολιασμών, μετά την περιφέρεια Ιονίων Νήσων που προηγείται με 57%.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ