Κορονοϊός – Μπουλμπασάκος: Ο ιός θα γίνεται πιο μεταδοτικός αλλά και πιο ήπιος


«Δεν θα πάμε σε κάτι πιο φονικό ή επικίνδυνο», είπε ο καθηγητής.

Για την εξέλιξη της πανδημίας, τις νέες μεταλλάξεις και τον εμβολιασμό έναντι της Covid 19 μίλησε ο διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής στον Ευαγγελισμό, Γιώργος Μπουλμπασάκος.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο κ. Μπουλμπασάκος εξέφρασε τη εκτίμηση ότι ο κορονοϊός θα ακολουθήσει την συνηθισμένη φυσιολογική πορεία των «αέναων μεταλλάξεων» για να επιβιώσει και θα γίνεται «όλο και πιο μεταδοτικός και πιο ήπιος», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, όταν ο ιός γίνεται πιο μεταδοτικός, αρρωσταίνουν όλο και πιο πολλοί και αυξάνεται η πίεση στα συστήματα Υγείας, εκτίμησε, ωστόσο, ότι «δεν θα πάμε σε κάτι πιο φονικό ή επικίνδυνο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι μεταλλάξεις, η Δέλτα και η Δέλτα plus και όσες προκύψουν θα αφορούν ανεμβολίαστα άτομα. Όπως εξήγησε, νοσούν οι νέοι άνθρωποι, γιατί η μετάλλαξη έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και επιπλέον είναι χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα των νέων.

Ο κ. Μπουλμπασάκος ανέφερε ότι οι ειδικοί μιλούν πλέον ακόμη και για νέα πανδημία, σημειώνοντας ότι «πριν τις μεταλλάξεις υπολογίζαμε ότι θα είμαστε ικανοποιημένοι με ένα τείχος ανοσίας γύρω στο 70%, αλλά τώρα πρέπει να φτάσουμε στο 80%, κάτι που είναι πολύ δύσκολο».

«Εκείνοι που κινδυνεύουν ιδιαίτερα είναι οι άνθρωποι άνω των 60 ετών που έχουν υποκείμενα νοσήματα, καθώς σε αυτή την ηλικιακή ομάδα το ποσοστό εμβολιασμού δεν ξεπερνά το 65%. Φυσικά να εμβολιαστούν και οι νέοι 15 – 17 ετών, αλλά το μέγα πρόβλημα είναι η αντοχή του συστήματος υγείας, η οποία θα δοκιμαστεί από τις εισαγωγές ανθρώπων που θα νοσήσουν βαριά και ενδεχομένως θα χρειαστούν και ΜΕΘ», εξήγησε.

Μάλιστα σημείωσε ότι για ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες όπως τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πολλές νοσηλείες και θανάτους. Δεν πιέζεται το σύστημα Υγείας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «το κλειδί είναι να πείσουμε όσο πιο πολλούς να εμβολιαστές, όχι να τους βάλουμε απέναντι γιατί θα αυξήσουμε τους αρνητές».

Παράλληλα, ζήτησε από τους γιατρούς, τους επιστημονικούς συλλόγους και την Εκκλησία «να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους», σε τοπικό επίπεδο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ