Κορωνοϊός Τεστ: Σελφ τεστ δια κινητού τηλεφώνου με δειγματοληψία επιχρήσματος οθόνης


Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο UCL εφηύραν μια ακριβή, μη επεμβατική και χαμηλού κόστους μέθοδος ανίχνευσης της COVID-19 χρησιμοποιώντας δείγματα που λαμβάνονται από τις οθόνες των κινητών τηλεφώνων των χρηστών.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό eLife με επικεφαλής τον Δρ. Rodrigo Young (Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας UCL), ανέλυσε οθόνες smartphone χρηστών και διαπίστωσε ότι τα άτομα που ήταν θετικά στον ιό – διαγνωσμένα με PCR ρινικό έλεγχο – βγήκαν επίσης θετικά μέσα από τα δείγματα των τηλεφωνικών τους συσκευών.

Ειδικότερα, η νέα μέθοδος – γνωστή ως Phone Screen Testing (PoST) – εντόπισε τον ιό COVID-19 στα τηλέφωνα 81 έως 100% των μεταδοτικών ατόμων με υψηλό ιικό φορτίο. Η επιτυχία και αποτελεσματικότητα της διάγνωσης δεικνύει την ακρίβεια του εν λόγω τεστ. Και καθώς, η έγκαιρη διάγνωση είναι αρωγός στην αναχαίτιση του ιού παγκοσμίως, ειδικά σε εποχές παραλλαγμένων στελεχών, η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει πως η ανακάλυψή τους διευκολύνει τις πολιτείες καθώς περιορίζει το κόστος της διεξαγωγής των ελέγχων, ενώ την ίδια στιγμή, καθιστά την εξέταση λιγότερο άβολη για τους πολίτες. Για την ακρίβεια, η εν λόγω διάγνωση δεν είναι επεμβατική, αφού λαμβάνεται δείγμα από την οθόνη του κινητού τηλεφώνου του χρήστη και την ίδια στιγμή δεν απαιτείται ειδικευμένο ιατροφαρμακευτικό προσωπικό για την διεξαγωγή του. Με άλλα λόγια, ο χρήστης θα μπορεί να αυτοδιαγιγνώσκεται.

Λαμβάβοντας υπόψη την έλλειψη πόρων σε ορισμένες χώρες του πλανήτη, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η νέα μέθοδος διάγνωσης θα μπορούσε να συντελέσει στην αύξηση των διαγνώσεων με χαμηλό κόστος.

Ο Δρ Rodrigo Young δήλωσε σχετικά: «Όπως πολλοί, ανησυχούσα πολύ για τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο που θα αφήσει η πανδημία, ιδίως σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα. Γνωρίζαμε ότι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσει η εξάπλωση είναι να κάνουμε τακτικά τεστ σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, αλλά αυτό δεν συνέβαινε επειδή είναι πολύ ακριβά και άβολα σωματικά. Το PoST είναι μια μέθοδος που όχι μόνο θα έκανε τη μαζική διάγνωση COVID-19 πολύ πιο εύκολη, αλλά θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον περιορισμό εκδηλώσεων νέων φυσικών και ανθρωπογενών ιών και την αποφυγή μελλοντικών πανδημιών».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ