Κορονοϊός: Στήριξη ζητούν οι επαγγελματίες εστίασης μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα

Η ΠΟΕΣΕ ζητά έξι παρεμβάσεις από την Πολιτεία προκειμένου, όπως αναφέρει, «οι επιχειρήσεις του κλάδου να μπορέσουν να επιβιώσουν».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ( ΠΟΕΣΕ) ζητά με επιστολή της την παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης και τα οποία είναι αποτέλεσμα της κατάστασης που επέφερε η πανδημία και η επιβολή των νέων περιοριστικών μέτρων.

Ταυτόχρονα, εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), όπου συμπαρατάσσονται οι μεγάλες αλυσίδες καφεστίασης (Goody’s – Everest, Γρηγόρης, Friday’s, κα.) έφευγαν με «σκυμμένο» το κεφάλι απ’ το υπουργείο Οικονομικών όπου είχαν συνάντηση με τον υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Κι αυτό καθώς ο τελευταίος φαίνεται ότι ήταν αρνητικός σε νέα μέτρα στήριξης.

Στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό που κοινοποιείται και στους συναρμόδιους υπουργούς, η ΠΟΕΣΕ ζητά έξι παρεμβάσεις από την Πολιτεία προκειμένου, όπως αναφέρει, «οι επιχειρήσεις του κλάδου να μπορέσουν να επιβιώσουν».

Οι παρεμβάσεις είναι οι εξής:

1. Άμεση επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου για το μήνα Ιούλιο και Αύγουστο και του μειωμένου κατά 40% ενοικίου μέχρι το τέλος του 2021.

2. Μονιμοποίηση της μείωση του συντελεστή ΦΠΑ που παραμένει ως προσωρινό μέτρο στο 13% μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021.

3. Επίσπευση των διαδικασιών και την άμεση ενεργοποίηση των εκταμιεύσεων του προγράμματος ΕΣΠΑ για την εστίαση.

4. Πρόγραμμα οικονομικής στήριξης για τα Κέντρα Διασκέδασης – Αίθουσες εκδηλώσεων που λόγω των περιοριστικών μέτρων από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα η λειτουργία τους ήταν ουσιαστικά απαγορευμένη και οδηγούνται στην πλήρη καταστροφή.

5. Επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την αγορά και τοποθέτηση μηχανημάτων καθαρισμού αέρα τα οποία θα καλύπτουν την ανάγκη δημιουργίας ασφαλών εσωτερικών χώρων, χωρίς τον διαχωρισμό μεταξύ των πολιτών.

6. Κάλυψη τουλάχιστον του 50% του μη μισθολογικού κόστους για την διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού, που λόγω των περιοριστικών μέτρων (πχ δυναμικότητα) δεν έχει αντικείμενο εργασίας και κινδυνεύει με καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

Στην επιστολή της η Ομοσπονδία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κύριε Πρόεδρε, επικοινωνούμε μαζί σας στην προσπάθειά μας να επιλύσουμε τα προβλήματα του Κλάδου της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων που οδηγούν σε μια νέα κρίση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων covid-19 και του ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους «Δέλτα». Και ενώ μόνη και μοναδική ελπίδα αποκατάστασης της κοινωνικής και οικονομικής κανονικότητας είναι ο εμβολιασμός και η στήριξη της πολιτείας με συγκεκριμένα μέτρα για τον κλάδο, αντ’ αυτού επανέρχονται μέτρα περιοριστικά και ταυτόχρονα η πολιτεία αποσύρει κάθε μέτρο στήριξης. Επισημαίνουμε τα προβλήματα και θέτουμε υπόψη σας τις προτάσεις μας έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τα δύσκολα με την ελπίδα ότι όλοι μαζί και κανείς μόνος, θα ξεπεράσουμε την πανδημία και τις επιπτώσεις της. Παρακαλούμε για την προσωπική σας παρέμβαση για την στήριξη του Κλάδου».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here