Αϊτή: «Επαγγελματίες» μισθοφόροι οι δολοφόνοι του προέδρου – Παρίσταναν πράκτορες της DEA


Έχουμε στη διάθεση μας υλικό από βίντεο και πιστεύουμε ότι είναι μισθοφόροι» δήλωσε ο πρέσβης Μποξίτ Εντμόν σε δημοσιογράφους

Οι δολοφόνοι του προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ ήταν «επαγγελματίες» μισθοφόροι που παρίσταναν τους πράκτορες της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) και ίσως έχουν ήδη διαφύγει από τη χώρα, δήλωσε ο Αϊτινός πρεσβευτής στις ΗΠΑ.

«Ήταν μια καλά ενορχηστρωμένη επίθεση και ήταν επαγγελματίες», δήλωσε ο πρέσβης Μποξίτ Εντμόν σε δημοσιογράφους. «Έχουμε στη διάθεση μας υλικό από βίντεο και πιστεύουμε ότι είναι μισθοφόροι», είπε. Πρόσθεσε ως η χώρα χρειάζεται αμερικανική βοήθεια στον τομέα της ασφαλείας και Αμερικανοί αξιωματούχοι του είπαν ότι αξιολογούν το αίτημα.

Η Αϊτή κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας δύο εβδομάδων με σκοπό να βοηθηθούν οι έρευνες εντοπισμού εκείνων που βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία, σύμφωνα την εφημερίδα της κυβερνήσεως που δημοσιεύθηκε εκτάκτως.

Οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι η δολοφονία διαπράχθηκε από μια ομάδα ξένων ενόπλων, ανέφερε η εφημερίδα.

Έτοιμη να παράσχει βοήθεια η Ουάσιγκτον

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια ενδέχεται να χρειαστεί η Αϊτή μετά τη δολοφονία του προέδρου της, διαβεβαίωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις είπε ότι η Ουάσινγκτον προτρέπει τις αϊτινές αρχές να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους δράστες. Τόνισε επίσης ότι είναι «απολύτως ψευδείς» οι αναφορές ότι οι ένοπλοι που σκότωσαν τον πρόεδρο της Αϊτής ήταν πράκτορες της DEA, της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε επίσης την Αϊτή να προχωρήσει κανονικά στη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για τις 26 Σεπτεμβρίου, ο πρώτος γύρος, και για τις 21 Νοεμβρίου ο δεύτερος.

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να θεωρούν ότι πρέπει να διεξαχθούν οι εκλογές φέτος» είπε ο Πράις, εξηγώντας ότι οι ελεύθερες εκλογές «θα ευνοούσαν την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας σε έναν νεοεκλεγέντα πρόεδρο».

Ο προσωρινός πρωθυπουργός της Αϊτής Κλοντ Ζοζέφ κήρυξε σήμερα τη χώρα σε «κατάσταση πολιορκίας» μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ. Ο τελευταίος είχε ανακοινώσει την Δευτέρα τον διορισμό ενός νέου πρωθυπουργού, του Αριέλ Ανρί, αποστολή του οποίου θα ήταν η οργάνωση των προσεχών εκλογών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ