Κορωνοϊός: Πρωτεΐνική δομή κοινή σε όλους τους κορωνοϊούς μπορεί να “λύσει” τον γρίφο της ανακάλυψης φαρμάκου


«Μακάρι να μην το χρειαστούμε, αλλά θα είμαστε έτοιμοι», δήλωσε η Karla Satchell, καθηγήτρια μικροβιολογίας – ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Northwestern University, η οποία ηγείται μιας διεθνούς ομάδας επιστημόνων που έχει αναλάβει την ανάλυση των σημαντικών δομών του ιού. Ειδικότερα, η επιστημονική ομάδα χαρτογράφησε προηγουμένως τη δομή μιας πρωτεΐνης του ιού που ονομάζεται nsp16 και η οποία είναι παρούσα σε όλους τους κορωνοϊούς. Η ανίχνευση της στα πλαίσια της νέας μελέτης παρέχει κρίσιμες πληροφορίες που θα μπορούσαν να αξιοποηθούν στην ανάπτυξη φαρμάκων έναντι μελλοντικών κορωνοϊών καθώς και του SARS-CoV-2.

«Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέες προσεγγίσεις στην ανακάλυψη φαρμάκων για την καταπολέμηση της πανδημίας SARS-CoV-2 / COVID-19 και λοιμώξεων από μελλοντικούς κορωνοϊούς», δήλωσε η Satchell. «Η ιδέα είναι ότι αυτό το μελλοντικό φάρμακο θα λειτουργούσε νωρίς, στα πρώτα στάδια της μόλυνσης», εξήγησε και πρόσθεσε «εάν κάποιος γύρω σας βγει θετικός στον ιό, η ιδέα είναι ότι θα μπορείτε να τρέξετε στο φαρμακείο για να προμηθευτείτε το φάρμακο, καθώς και να το πάρετε για τρεις ή τέσσερις ημέρες. Αν είστε ήδη άρρωστοι, δεν θα αρρωστήσετε περισσότερο».

Σημειώνεται ότι η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Signaling.

Η ομάδα της Satchell έχει χαρτογραφήσει ή «λύσει» το γρίφο 3 νέων δομών πρωτεϊνών σε τρισδιάστατες προβολές και ανακάλυψε ένα μυστικό αναγνωριστικό στο μηχάνημα που βοηθά τον ιό να κρυφτεί από το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν έναν ειδικό θύλακα στην πρωτεΐνη, nsp16, που συνδέει το ιογενωμικό θραύσμα που συγκρατείται στη θέση του από ένα μεταλλικό ιόν. Το θραύσμα χρησιμοποιείται από τον κορωνοϊό ως πρότυπο για όλα τα ιικά δομικά συστήματα.

Για αυτόν τον λόγο, εξηγεί η Satchell, υπάρχει η δυνατότητα να παραχθεί ένα φάρμακο που θα εισχωρήσει στον θύλακα και θα μπλοκάρει τη λειτουργία αυτής της πρωτεΐνης του ιού.

Το Nsp16 θεωρείται μία από τις βασικές ιικές πρωτεΐνες που θα μπορούσαν να ανασταλούν από φάρμακα για να σταματήσουν τον ιό λίγο μετά την έκθεση του ατόμου. Ο στόχος είναι να σταματήσει η δράση του ιού, πριν καν το άτομο νοσήσει.

Η ομάδα με επικεφαλής την Satchell εργάστηκε για τη δημιουργία βασικών πληροφοριών σχετικά με αυτήν την πρωτεΐνη και συνεργάζεται με χημικούς που θα χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες για να σχεδιάσουν φάρμακα κατά της nsp16 πρωτεΐνης. Κι ενώ ορισμένες από τις πρωτεΐνες του κορωνοϊού ποικίλλουν σημαντικά, η nsp16 είναι σχεδόν η ίδια στους περισσότερους κορωνοϊούς. Αυτό σημαίνει ότι τα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί έναντι της nsp16 θα πρέπει θεωρητικά να λειτουργούν ενάντια σε όλους τους κορωνοϊούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα εμφανιστούν στο μέλλον.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ