Εστίαση – Κέντρα διασκέδασης: Από σήμερα μόνο με καθήμενους – Βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες


Η έξαρση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα έφερε νέα μέτρα από πλευράς κυβέρνησης, τα οποία τίθενται σε ισχύ από την Πέμπτη (08.07), για τα καταστήματα εστίασης και τα κέντρα διασκέδασης

Μπροστά σε μια αλματώδη αύξηση κρουσμάτων, την ώρα που η μετάλλαξη «Δ» επελαύνει στη χώρα, βρίσκεται η Ελλάδα. Κυβέρνηση και επιτροπή λοιμωξιολόγων βλέπουν την κατάσταση να ξεφεύγει, την ώρα που το θέμα των εμβολιασμών μετά τις εξαγγελίες για «προνόμια» σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο και «αποκλεισμούς» σε όσους δεν το έχουν κάνει έχει «βαλτώσει».

Το σκηνικό αυτό διαμορφώνει μια κατάσταση που τείνει να γίνει αρκετά επικίνδυνη, ειδικότερα σε συνδυασμό με την καλοκαιρινή «χαλάρωση» της, ήδη κουρασμένης από τα μέτρα, τα lockdowns και την πανηδμία, κοινωνίας αλλά και τη λειτουργία καταστημάτων και χώρων όπου εύκολα μπορεί να υπάρξει συνάθροιση πολλών ατόμων άρα και πιθανή εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

Με αυτά τα δεδομένα, την Τρίτη (06.07) υπήρξε έκτακτη ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος ανακοίνωσε διαφοροποιήσεις στα μέτρα που αφορούν την εστίαση, τα κέντρα διασκέδασης και τους χώρους ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα αυτά τίθενται σε ισχύ από σήμερα, 8 Ιουλίου, και η κύρια διαφοροποίηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε όλους αυτούς τους χώρους οι παραβρισκόμενοι θα πρέπει να είναι πλέον… καθιστοί. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν βαριά πρόστιμα για τις επιχειρήσεις στις οποίες θα σημειωθούν παραβάσεις.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα
  • Όλοι οι χώροι εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να περιορίσουμε τον συγχρωτισμό και την υπερμετάδοση που παρατηρείται σε αυτούς τους χώρους
  • Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη ημέρα.
  • Κάθε παραβίαση που αφορά στα μέτρα δημόσιας υγείας -όπως η μη τήρηση του όρου της απαγόρευσης ορθίων καθώς και του ανώτατου ορίου αριθμού πελατών ανά κατάστημα- θα επιφέρει κύρωση για μεν τα καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών μέτρων πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση -από την επόμενη ημέρα της παράβασης- για 7 ημέρες για δε τα καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση -από την επόμενη ημέρα της παράβασης- για 7 ημέρες.
  • Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ