Μετάλλαξη Δέλτα κορωνοϊός μέτρα: Καθηλωμένες στις καρέκλες διασκέδαση και προοπτικές

Μετάλλαξη Δέλτα κορωνοϊός μέτρα: Μέτρα σε τρία επίπεδα λαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ανασχέσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας, καθώς αυτό βρίσκεται, σύμφωνα με την πλειοψηφία των επιστημόνων, μόλις «στην αρχή» του

Αφενός η «εκστρατεία Πειθούς» και αφετέρου οι νέοι περιορισμοί, που τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα στην εστίαση και τη διασκέδαση καλούνται να λειτουργήσουν ως κυματοθραύστες στο νέο πανδημικό κύμα, η ανάσχεση του οποίου θα κριθεί και στην επιτυχή περιφρούρηση των μέτρων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Στην μάχη, ωστόσο, με το χρόνο, για να μην επικρατήσει καθολικά η μετάλλαξη Δέλτα και επί ελληνικού εδάφους μέσα στο καλοκαίρι, κυρίαρχο όπλο παραμένει το εμβόλιο, με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να καλεί χθες -για άλλη μια φορά- όσους πολίτες «δεν το έχουν κάνει ακόμα, να σπεύσουν να εμβολιαστούν». Παρότι ο ρυθμός εμβολιασμού, ιδίως στις νεανικές ηλικίες, τριπλασιάστηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η απόσταση των περισσότερων νομών της χώρας από τον πανελλαδικό μέσο όρο εμβολιαστικής κάλυψης, όπως και η έντονη κινητικότητα του νεανικού πληθυσμού εντείνουν τους φόβους των επιστημόνων για κρεσέντο κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι. Σε 2.500 ημερησίως υπολογίζει τα κρούσματα το επόμενο δεκαήμερο ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ενώ ακόμη πιο ανησυχητική είναι η πρόβλεψη του Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, περιγράφοντας πως «μπορεί να φτάσουμε τα 3.500 στα μέσα Αυγούστου».

Τοπικά μέτρα

Ήδη, τα 1.820 νέα κρούσματα μόλις χθες έχουν σκορπίσει αμηχανία τόσο στον ιατρικό, όσο και στον πολιτικό κόσμο, καθώς η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα δεν φαίνεται να προσκρούει σε κανένα εμπόδιο ανά την Ελλάδα, ρίχνοντας την ηλικία των νοσούντων μεσοσταθμικά στα 27 έτη. Στην κατάσταση αυτή συμβάλλουν καταλυτικά οι πρωτοφανείς καταστάσεις συνωστισμού σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και μπαρ, εκτινάσσοντας το δείκτη θετικότητας στην «αθηναϊκή ριβιέρα», την Κρήτη και την Μύκονο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης θετικότητας άγγιξε χθες το 1,85% στο Ρέθυμνο και ακολουθούν τα Γρεβενά με 0,93%, ο Νότιος Τομέας Αθηνών με 0,84%, η Ηλεία με 0,71% και η Μύκονος με 0,65%, αποτυπώνοντας την ισχυρή παρουσία του ιού σε υψηλής προστιθέμενης τουριστικής αξίας περιοχές.

Ακόμη πιο δυσχερή καθιστά την αντιμετώπιση του τέταρτου πανδημικού κύματος το γεγονός ότι στην έκρηξη νέων κρουσμάτων προπορεύεται η Αττική, όπου καταγράφηκαν χθες τα 1.061 από τα 1.820 συνολικά επιβεβαιωμένα, νέα κρούσματα, στενεύοντας τα όποια περιθώρια λήψης μέτρων με έντονο, τοπικό χαρακτήρα.

Αναλυτικά, τα κρούσματα στην Αττική κατανέμονται ως εξής:

  • 129 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
  • 153 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών
  • 23 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής
  • 123 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών
  • 262 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών
  • 239 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών
  • 127 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

Συνθετότερη καθιστά την εξίσωση του τέταρτου κύματος και η ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στη Θεσσαλονίκη, όπως αυτή καθρεφτίζεται στα αστικά λύματα της πόλης. Εκεί, η μετάλλαξη Δέλτα εμφανίζεται να καλπάζει την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, την ώρα που η εμβολιαστική κάλυψη στην ενδοχώρα του νομού απέχει παρασάγγας από το μέσο, πανελλαδικό ποσοστό.

Με την πραγματικότητα να κλείνει μερικώς τη βεντάλια των δυνητικών επιλογών και μέτρων, το κυβερνητικό επιτελείο προκρίνει «στοχευμένες παραμβάσεις», αρχής γενομένης από την εστίαση και τη διασκέδαση, τις οποίες θέτει στην κορυφή της λίστας υπερμετάδοσης του ιού. Για το λόγο αυτό, από σήμερα καταστήματα εστίασης, μπαρ και κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο με καθήμενους πελάτες, διαφορετικά ακολουθεί βαρύς ο πέλεκυς των προστίμων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here