Κορονοϊός: Οι κατηγορίες πολιτών που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19


Λίστα με τις κατηγορίες πολιτών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από COVID-19 δημοσιεύει η εφημερίδα Guardian, λίγο πριν από τη χαλάρωση των περιορισμών στη Βρετανία.

Περίπου 18,5 εκατομμύρια άτομα, ή 24,4% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρού Covid λόγω υποκείμενων νοσημάτων υγείας.

Είναι γνωστό ότι οι ηλικιωμένοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, αλλά η γνώση όλων των παραγόντων κινδύνου είναι ελλιπής. Οι ειδικοί λένε ότι η γνώση αυτή πρέπει να εξαπλωθεί με ταχύτητα για να υποστηρίξει την πολιτική και το σχεδιασμό δεδομένου ότι οι κοινωνικοί περιορισμοί θα λήξουν στην Αγγλία στις 19 Ιουλίου.

Ευπαθή άτομα με υποκείμενα νοσήματα υγείας

Οι ασθένειες που πιθανότατα καταγράφονται στα πιστοποιητικά θανάτου όπου αναφέρεται το Covid-19 είναι ο διαβήτης (αναφέρεται στο 21% των πιστοποιητικών θανάτου όπου αναφέρεται το Covid), οι υπερτασικές ασθένειες, η χρόνια νεφρική νόσος, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και η άνοια.

Αρκετές μελέτες αναφέρουν επίσης αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων σε παχύσαρκα άτομα. Η Βρετανική Καρδιολογική Εταιρεία δήλωσε ότι οι ειδικοί δοκίμασαν τον τρόπο λειτουργίας των εμβολίων σε άτομα με υποκείμενα νοσηματα, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, και βρήκαν τα εμβόλια «εξίσου αποτελεσματικά».

«Η μόνη πιθανή εξαίρεση είναι τα άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά ή που είναι ανοσοκατεσταλμένα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ενδέχεται να μην παράγουν την ίδια ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο διεξάγεται έρευνα για να το κατανοήσουμε καλύτερα. Το εμβόλιο συνιστάται γενικά για άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα ή ανοσοκατασταλμένα» τονίζει

Άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν λάβει μόνο μία δόση

Γνωρίζουμε ότι η παραλλαγή Δέλτα, η οποία έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας.

Οι ειδικοί στη δημόσια υγεία έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή αυτή είχαν 85% περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο από εκείνα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Άλφα. Με τον ηλικιωμένο πληθυσμό να προστατεύεται καλύτερα μέσω του εμβολιασμού, η πλειονότητα αυτών που βρίσκονται τώρα στο νοσοκομείο είναι νεότεροι από ό, τι κατά τα προηγούμενα κύματα Covid-19 και νοσηλεύονται για μικρότερο διάστημα.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια μελέτη της Δημόσιας Υγείας στην Αγγλία που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, μία μόνο δόση είτε του εμβολίου AstraZeneca είτε των Pfizer / BioNTech μειώνει κατά 33% τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων λόγω της παραλλαγής Δέλτα. Μετά από δύο δόσεις, το εμβόλιο Pfizer βρέθηκε να είναι 88% αποτελεσματικό κατά της συμπτωματικής νόσου από την παραλλαγή.

Ηλικιωμένοι

Περίπου τα 9 εκατομμύρια από τα 18,5 εκατομμύρια άτομα που διατρέχουν κίνδυνο, με βάση την τρέχουσα οδηγία σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ηλικίας άνω των 69 ετών.

Αυτό σημαίνει ότι το 66,2% των ατόμων ηλικίας άνω των 69 ετών κινδυνεύουν, ποσοστό που αυξάνεται στο 79,4% μεταξύ των ατόμων ηλικίας 85-89 στην Αγγλία. Αυτό συγκρίνεται με μια εθνική «επικράτηση κινδύνου» της τάξης του 24,4% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου που θεωρείται μέτριος ή υψηλός κίνδυνος.

Μεταξύ των ατόμων που είχαν ήδη διαγνωστεί με Covid-19, οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών και άνω είχαν 70 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με εκείνους που είναι κάτω των 40 ετών

Παιδιά

Από το συνολικό ποσοστό του εθνικού κινδύνου που ορίζεται στο 24,4%, τα παιδιά ηλικίας από 2 έως 9 ετών αποτελούν το 5,1% και τα παιδιά σε όλα τα σχολικά έτη το 8,3%.

«Τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Είναι ευαίσθητα σε αυτόν», δήλωσε η Άννα Ρίμοιν, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. Περισσότερα από 640.000 παιδιά στην Αγγλία απουσίαζαν από το σχολείο την περασμένη εβδομάδα λόγω της Covid-19. Ο αριθμός των μαθητών με επιβεβαιωμένες μολύνσεις αυξήθηκε από 15.000 στις 24 Ιουνίου σε 28.000 την 1η Ιουλίου, ενώ ο αριθμός που απομονώθηκε λόγω ύποπτης επαφήςστο σχολείο αυξήθηκε από 279.000 σε 471.000 την περασμένη εβδομάδα.

Στη Φλόριντα, ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύθηκαν με Covid-19 αυξήθηκε κατά 23% σε οκτώ ημέρες το περασμένο καλοκαίρι. Και μια μελέτη της Νότιας Κορέας έδειξε ότι παιδιά ηλικίας έως 10 ετών μπορούν να μεταδώσουν τον κορονοϊό σε ένα νοικοκυριό εξίσου εύκολα με τους ενήλικες.

Έγκυες

Η ιατρική επιθεώρηση BMJ δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι η εκτιμώμενη συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο με επιβεβαιωμένη μόλυνση από Covid-19 κατά την εγκυμοσύνη ήταν 4,9 ανά 1.000 μητέρες. Τα υποκείμενα νοσήματα φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο και στις έγκυες γυναίκες.

Μεταξύ των γυναικών που ήταν έγκυες στις 5 Μαρτίου 2014, το 12,9% ήταν σε κίνδυνο λόγω υποκείμενων καταστάσεων υγείας. Το 2020, το ένα τρίτο των εγκύων γυναικών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με Covid είχαν υποκείμενο νόσημα. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι 12 (5%) από 265 βρέφη βγήκαν θετικά στον κορονοίο, έξι από αυτά εντός των πρώτων 12 ωρών μετά τη γέννηση.

Άνδρες

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλείας και της εισαγωγής σε εντατική, με εκείνους που είναι άνω των 50 να τείνουν να υποφέρουν περισσότερο από τα πιο οξέα συμπτώματα του κορονοϊού.

Ο κίνδυνος θανάτου μεταξύ εκείνων που έχουν διαγνωστεί με Covid-19 είναι επίσης υψηλότερος στους άνδρες.

Γυναίκες

Ένα υψηλότερο ποσοστό γυναικών κινδυνεύουν να μολυνθούν απο Covid-19, αλλά η σχέση ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία: η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να διατρέχουν κίνδυνο από την ηλικία των 55 ετών και άνω.

Οι πάσχοντες από Covid μακράς διαρκείας ωστόσο, είναι πιο νέοι και σε συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες: σχεδόν τετραπλάσιες σε σχέση με τους άνδρες.

Μαύροι, Ασιάτες κοκ

Ο κίνδυνος θανάτου από Covid-19 είναι υψηλότερος στις ομάδες Μαύρων, Ασιατών και Μειονοτικών Εθνοτικών ομάδων (BAME) από ό, τι στους λευκούς. Αυτό είναι το αντίθετο από αυτό που παρατηρήθηκε στην εποχή πριν από τον κορονοϊό όταν τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν χαμηλότερα στις εθνοτικές ομάδες Ασιατών και μαύρων. Οι άνθρωποι με καταγωγή από το Μπαγκλαντές διατρέχουν περίπου διπλάσιο κίνδυνο θανάτου διπλάσιο από τους λευκούς.

Οι Κινέζοι, Ινδοί, Πακιστανοί, άνθρωποι με καταγωγή από την Καραϊβική κοκ είχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, μεταξύ 10% και 50%, σε σύγκριση με τους λευκούς Βρετανούς. Αυτές οι αναλύσεις δεν εξηγούν την επίδραση του επαγγέλματος, των συννοσηρότητας ή της παχυσαρκίας.

Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι τα ποσοστά εμβολιασμού σε μαύρες κοινότητες είναι σταθερά 20 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τα ποσοστά εμβολιασμού για τη λευκή κοινότητα. Για την ηλικιακή ομάδα άνω των 80 ετών, η κάλυψη εμβολιασμού ήταν περίπου 75% για τους μαύρους και περίπου 95% για τους λευκούς.

Πηγή: Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ