Βάνα Παπαευαγγέλου: Στα 23 έτη η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων


Στην καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η Βάνα Παπαευαγγέλου ξεκίνησε ανακοινώνοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα της ημέρας, που ανακοινώθηκαν προ ολίγου από τον ΕΟΔΥ.

Για αλλαγές στην επιδημιολογική είκονα της χώρας λόγω νεάς έξαρσης της πανδημιας με κύριο χαρακτηριστικό τους την προσβολή των νέων ηλικιακών ομάδων έκανε λόγο η κα Παπαευαγγέλου. Ειδικότερα όπως επεσήμανε η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έπεσε σε δύο εβδομάδες στα 23 έτη. Μειώθηκε δηλαδή κατά μια 10 ετία μέσα σε μόλις 2 εβδομάδες. Το 75% των νέων κρουσμάτων στη χώρα αφορά τις ηλικίες κάτω των 35. Ενώ ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων αφορά τις ηλικίες 15 – 24 ετών.

Παράλληλα μικρή αύξηση παρατηρείται στους ενήλικες 35 – 55 ετών. Αντίθετα, δεν παρατηρείται ακόμη αύξηση σε ενήλικες άνων των 65 ετών.

Όπως εξήγησε η κα Παπαευαγγέλου, η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας λόγω εφησυχασμού, ειδικότερα μεταξύ των νέων, και η διασπορά της μετάλλαξης δέλτα σε περιοχές της επικράτειας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ραγδαία αλλαγή της επιδημιολογικής εικόνας. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο ο συνωστισμός κατά τη διάρκεια της νυχτερινής διασκέδασης παίζει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της εικόνας.

Στο επίκεντρο της πανδημίας η Αττική, η Κρήτη και το Β. Αιγαίο.

Ο αριθμός των τεστ σε δομές υγείας αυξάνεται και διαμορφώνεται στα 44.000 τεστ ανα ημέρα, ενώ τις 10.000 έφτασαν τα τεστ που διενεργούνται από τον εοδυ.

Ο αυξημένος αριθμός των τεστ συνέβαλε στην καταγραφή των αυξημένων αριθμών των νέων περιστατικών.

Η συνεπής διενέργεια σελφ τεστ είπε η κα Παπαευαγγέλου παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της πανδημίας και είναι σαφές ότι όσο πιο πολλά σελφ τεστ κάνουμε τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να απομονώσουμε τα νέα κρούσματα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ