Μετακινήσεις νησιά: Όλα τα μέτρα για τις μετακινήσεις – Τι ισχύει με τα τεστ – Ποιοι εξαιρούνται

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε ειδική αναφορά στους ισχύοντες κανονισμούς σε σχέση με τις μετακινήσεις.

Τι ισχύει ειδικά για τις μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο

Όπως υπενθύμισε ο κ. Χαρδαλιάς για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο απαιτούνται:

Για τους ενήλικες:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης
  • αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή
  • αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Για ανήλικους 12-17 ετών:

  • οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.

Οι ανήλικοι έως 12 ετών θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα.

Σημειώνεται ωστόσο ότι κατά την επιστροφή από τα νησιά γίνεται σύσταση για διενέργεια self test για όλους άνω των 12 ετών.

Οι επιβάτες λοιπόν θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού (υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος των βεβαιώσεων/πιστοποιητικών

Αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) όσο και τρίτων χωρών. Τον έλεγχο των άνω πιστοποιητικών/βεβαιώσεων θα πραγματοποιεί ηλεκτρονικά το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου. Επίσης θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Ωστόσο όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας καλό θα είναι να γίνονται self test.

Ποιοι πολίτες εξαιρούνται από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά:

  • Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων (αφορά νησιά το επαναλαμβάνουμε) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα.
  • Όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self-test) πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.

Ο κ. Χαρδαλίας υπενθύμισε ακόμη ότι σε όλα τα ταξίδια με πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία όπως και κατά τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς οι πολίτες υποχρεούνται να φορούν μάσκα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here