Φωτιά στη Χίο: Έγιναν στάχτη 1.100 στρέμματα – Πώς αντιμετωπίστηκε σε λίγες ώρες


Σημαντική ήταν η έκταση γης που έγινε στάχτη από τη φωτιά στη Χίο που ξέσπασε το πρωί της Πέμπτης – Η μεγάλη κινητοποίηση που οδήγησε στην αντιμετώπισή της

Σε 1.100 υπολογίζονται τα στρέμματα που έγιναν στάχτη από τη φωτιά στη Χίο που εκδηλώθηκε το πρωί της Πέμπτης.

Η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 7 το πρωί της Πέμπτης στο χωριό Κατάβαση στη Δημοτική Ενότητα Αμανής της Χίου έκαψε πευκοδάσος, θαμνώδη βλάστηση και ελαιόδεντρα.

Η κινητοποίηση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, μαζί με εθελοντικές ομάδες του νησιού, αλλά και τη σημαντική ενίσχυση σε εναέρια μέσα και σε πεζοπόρα τμήματα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έφεραν πολύ καλά αποτελέσματα και από τις 2:30 το μεσημέρι είχε τεθεί υπό έλεγχο.

Στις 7 το βράδυ, μάλιστα, μέσω ασυρμάτου δίνονταν συγχαρητήρια σε όλους τους Πυροσβέστες, εθελοντές και στρατιώτες που βοήθησαν ώστε η φωτιά να ελεγχθεί παρά τους ισχυρούς και θυελλώδεις βοριάδες που έπνεαν στην περιοχή.Επίγειες και εναέριες δυνάμεις

Τον συντονισμό της κατάσβεσης είχε ο Υποστράτηγος Π.Σ.- Συντονιστής Βορείου –Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης Γιάννης Σταμούλης, που με ελικόπτερο συντονισμού επόπτευσε την περιοχή. Ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποίησαν συνολικά επτά αεροσκάφη, με τρία ζευγάρια που εναλλάσσονταν ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα στην επιχείρηση συμμετείχε και το εντυπωσιακό ρωσικό Beriev-200.

Καθοριστικότατη ήταν η συμμετοχή τριών πυροσβεστικών ελικοπτέρων, όπως και των εθελοντικών ομάδων του νησιού που μαζί με όλη τη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, με 22 οχήματα και τουλάχιστον άλλα 10 βυτιοφόρα από Δήμο και Περιφέρεια.

Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν επίσης από 10 άτομα από πεζοπόρο τμήμα της Σάμου και άλλα 25 άτομα από τη 2η ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα υπήρξε η ετοιμότητα από την 96 ΑΔΤΕ να πάρουν μέρος και δυνάμεις του στρατού αν κρινόταν αναγκαίο.Από μηχανικά μέσα χρησιμοποιήθηκαν μια μισθωμένη μπουλντόζα ερπυστριοφόρα και μια αντίστοιχη του στρατού και ανοίχτηκαν ασφαλείς δίοδοι για τα πεζοπόρα τμήματα ενώ με βάρδιες υπήρξε φύλαξη όλο το βράδυ της περιοχή για να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις αφού συνέχισαν να πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ