Όλα τα μέτρα για τα ταξίδια – Τι ισχύει για τα πλοία, τα αεροπλάνα και τις χερσαίες μετακινήσεις


Σε ποιες περιπτώσεις είναι υποχρεωτική η μάσκα και πότε πρέπει να κάνουμε μοριακό test, πότε rapid και πότε self test. Αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τον προβληματισμό και την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας εξέφρασε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο Νίκος Χαρδαλιάς το απόγευμα της Πέμπτης (8/7).

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε ισχυρή σύσταση για διενέργεια self test για τις χερσαίες μετακινήσεις και επανέλαβε τα μέτρα που ισχύουν για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο.

Πιο συγκεκριμένα, για μετακινήσεις προς τα νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο, απαιτείται:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης
  • αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή
  • αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Για ανήλικους έως 17 ετών αρκεί οποιοδήποτε τεστ, ενώ για την επιστροφή από τα νησιά υπάρχει αυστηρή σύσταση για self test σε όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Για την επιστροφή από τα νησιά:

  • Υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.
  • Οι επιβάτες λοιπόν θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού (υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.
  • Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.

Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο αλλά υπάρχει ισχυρότατη σύσταση να γίνονται self test, όπως ξεκαθάρισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:

  • Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων (αφορά νησιά το επαναλαμβάνουμε) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα
  • Όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self-test) πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.

Τέλος ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι σε όλα τα ταξίδια με πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία όπως και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική η μάσκα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ