24 Ιουλίου 2021

Κίρρωση του ύπατος : Έτσι διαμορφώνεται το προσδόκιμο ζωής των ασθενών

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προσδιορίσετε το πιθανό προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου με κίρρωση. Δύο από τα πιο δημοφιλή είναι η βαθμολογία Child-Turcotte-Pugh (CTP) και η βαθμολογία Model for End-Stage Liver Disease (MELD). Οι γιατροί χρησιμοποιούν τη βαθμολογία CPT κάποιου για να προσδιορίσουν εάν έχουν κίρρωση κατηγορίας Α, Β ή Γ. Η κίρρωση κατηγορίας Α είναι ήπια και έχει το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Η κίρρωση κατηγορίας Β είναι πιο μέτρια, ενώ η κίρρωση κατηγορίας Γ είναι σοβαρή.

Σύστημα MELD

  • Το σύστημα MELD βοηθά στον προσδιορισμό του κινδύνου θανάτου σε άτομα με ηπατική νόσο τελικού σταδίου. Χρησιμοποιεί τιμές από εργαστηριακές δοκιμές για να δημιουργήσει μια βαθμολογία MELD. Οι μετρήσεις που χρησιμοποιήθηκαν για την επίτευξη βαθμολογίας MELD περιλαμβάνουν χολερυθρίνη, νάτριο ορού και κρεατινίνη ορού.
  • Οι βαθμολογίες MELD βοηθούν στον προσδιορισμό του ποσοστού θνησιμότητας τριών μηνών. Αυτό αναφέρεται στην πιθανότητα θανάτου κάποιου εντός τριών μηνών. Ενώ αυτό βοηθάει να δοθεί στους γιατρούς μια καλύτερη ιδέα για το προσδόκιμο ζωής κάποιου, βοηθά επίσης να δοθεί προτεραιότητα σε όσους περιμένουν για μεταμόσχευση ήπατος .
  • Για κάποιον με κίρρωση, μια μεταμόσχευση ήπατος μπορεί να προσθέσει χρόνια στο προσδόκιμο ζωής του. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία MELD κάποιου, τόσο πιθανότερο είναι να πεθάνει εντός τριών μηνών. Αυτό μπορεί να τα ανεβάσει ψηλότερα στη λίστα εκείνων που περιμένουν μεταμόσχευση ήπατος.
  • Όταν μιλάμε για προσδόκιμο ζωής, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είναι μια εκτίμηση. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε ακριβώς πόσο θα ζήσει κάποιος με κίρρωση. Ωστόσο, οι βαθμολογίες CPT και MELD μπορούν να βοηθήσουν στη γενική ιδέα.

Διάγραμμα βαθμολογίας CPT

 Σκορ Τάξη Ποσοστό επιβίωσης δύο ετών
5–6 ΕΝΑ 85 τοις εκατό
7–9 σι 60 τοις εκατό
10–15 σι 35 τοις εκατό

Διάγραμμα βαθμολογίας MELD

Σκορ Κίνδυνος θνησιμότητας τριών μηνών
Λιγότερο από 9 1,9 τοις εκατό
10–19 6,0 τοις εκατό
20-29 19,6 τοις εκατό
30–39 52,6 τοις εκατό
Μεγαλύτερο από 40 71,3 τοις εκατό
Ακολουθεί βίντεο για το προσδόκιμο ζωής

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here