Εμβόλιο COVID-19: Μια δόση εισπνεόμενου ήταν επιτυχής σε μελέτη σε ζώα


Εμβόλιο COVID-19: Μία δόση ενός εισπνεόμενου εμβολίου COVID-19 έδειξε επιτυχία σε μελέτες σε ζώα, λένε οι ερευνητές, ανοίγοντας πιθανώς την πόρτα για μια άλλη επιλογή που είναι ευκολότερο να χορηγηθεί από τις παραδοσιακές βελόνες. Το εμβόλιο, που ονομάστηκε PIV5, αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας μια πλατφόρμα που είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για εμβόλια γρίπης και στοχεύει βλεννογονικά κύτταρα που ευθυγραμμίζουν τις ρινικές διόδους και τους αεραγωγούς. Σε μια πρόσφατη μελέτη που αφορούσε ποντίκια, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας διαπίστωσαν ότι προστατεύει πλήρως τα ζώα από τη θανατηφόρα λοίμωξη COVID-19 και εμπόδισε τη μετάδοση του ιού από ζώα σε ζώο.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στις 2 Ιουλίου στο περιοδικό Science Advances.

“Αναπτύσσουμε αυτήν την πλατφόρμα εμβολίων για περισσότερα από 20 χρόνια και αρχίσαμε να δουλεύουμε για νέα σκευάσματα εμβολίων για την καταπολέμηση της COVID-19 κατά τις πρώτες μέρες της πανδημίας”, δήλωσε ο Biao He, καθηγητής στο Τμήμα Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου της Γεωργίας. Ασθένειες στο Κολλέγιο Κτηνιατρικής και συν-επικεφαλής της μελέτης.

“Τα προκλινικά δεδομένα μας δείχνουν ότι αυτό το εμβόλιο όχι μόνο προστατεύει από τη μόλυνση, αλλά επίσης μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες μετάδοσης.”

Το εμβόλιο ήταν σταθερό για έως και τρεις μήνες όταν αποθηκεύτηκε σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου, ανέφεραν οι ερευνητές. “Τα επί του παρόντος διαθέσιμα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι πολύ επιτυχημένα, αλλά η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί και υπάρχει κρίσιμη ανάγκη για περισσότερα εμβόλια που είναι εύχρηστα και αποτελεσματικά στη διακοπή της νόσου και της μετάδοσης”, δήλωσε ο Δρ Paul.

Ο McCray, καθηγητής παιδιατρικής-πνευμονικής ιατρικής, καθώς και μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο UI Carver College of Medicine, συν-ηγέτης της μελέτης.

“Εάν αυτό το νέο εμβόλιο COVID-19 αποδειχθεί αποτελεσματικό στους ανθρώπους, μπορεί να βοηθήσει στον αποκλεισμό της μετάδοσης SARS-CoV-2 και στον έλεγχο της πανδημίας COVID-19.”

Πολλά ρινικά εμβόλια βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν υποβληθεί σε κλινικές δοκιμές, αλλά κανένα δεν έχει υποβληθεί για έγκριση ακόμη.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ