Μετάλλαξη κορωνοϊός Ελλάδα: Συναγερμός από τους ειδικούς, έφτασαν τα 530 τα κρούσματα

Μετάλλαξη κορωνοϊός Ελλάδα: Μετάλλαξη κορωνοϊός Ελλάδα: Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 178 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 29 Δεκεμβρίου 2020 έως και 3 Φεβρουαρίου 2021. Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Λέσβου, Μυκόνου, Αχαΐας, Λακωνίας, Καρδίτσας και Λάρισας.

Στο σύνολο των δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 94 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από τα 94 στελέχη τα 93 ήταν θετικά στη βρετανική μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) ενώ ένα στέλεχος στην αφρικανική μετάλλαξη Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2).

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 495 θετικά στελέχη για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 9 για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα. Τα 9 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2) είναι όλα εγχώρια κρούσματα, εκ των οποίων 7 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

Οι μεταλλάξεις κόβουν τα φτερά της αισιοδοξίας

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση Τζόνσον ανακοίνωσε μια συμφωνία συνεργασίας με την CureVac για την αντιμετώπιση των νέων παραλλαγών του κορωνοϊού συνδυάζοντας την τεχνητή νοημοσύνη για την πρόβλεψη μελλοντικών μεταλλάξεων με την τεχνολογία mRNA, που μπορεί να παράξει τάχιστα νέα εμβόλια. Στο μεταξύ χώρες της ΕΕ, που έχει μείνει πίσω στην εκστρατεία εμβολιασμών σε σχέση με τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, εγείρουν ερωτηματικά για τη στρατηγική της Ένωσης έναντι των παραλλαγών του κορωνοϊού. Σε συνάντηση πρεσβευτών την περασμένη Τετάρτη, χώρες όπως η Γερμανία και η Μάλτα, κάλεσαν την Κομισιόν να διασφαλίσει ότι οι συμφωνίες με τους φαρμακευτικούς κολοσσούς θα περιλαμβάνουν επαρκείς δόσεις αν χρειαστούν ενισχυτικά εμβόλια, όπως μεταδίδει το Bloomberg, ενώ η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, διαβεβαιώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εγκρίνει με ταχείες διαδικασίες εμβόλια για το νέο κορωνοϊό προσαρμοσμένα στην καταπολέμηση παραλλαγών του ιού.

Οι νέες παραλλαγές, περιλαμβανομένης και της B.1.1.7, που πρωτοεντοπίστηκε στη νότια Αγγλία, έχουν μειώσει την αισιοδοξία από την κυκλοφορία στα τέλη του περασμένου χρόνου των εμβολίων των Pfizer / BioNTech και της Μoderna. H βρετανική μετάλλαξη πιθανώς συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου σε σχέση με προηγούμενες, ανέφερε έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τον Τζούλιαν Χίσκοξ του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ και μέλους της συμβουλευτικής επιτροπής της κυβέρνησης Τζόνσον για την πανδημία, υπάρχει πιθανότητα η παραλλαγή B.1.1.7 να εισβάλει βαθύτερα και ταχύτερα στους πνεύμονες.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here