Κορωνοϊός Μεταλλάξεις: Η παραλλαγή Lambda εξαπλώνεται τώρα στον Καναδά


Κορωνοϊός Μεταλλάξεις: Η ανησυχία αυξάνεται για πιθανώς πιο επικίνδυνες παραλλαγές του κορωνoϊού – Με πολλές παραλλαγές του κορωνοϊού που κυκλοφορούν ήδη στον Καναδά δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι έχει εντοπιστεί μια νέα. Η παραλλαγή είναι υπεύθυνη για 11 κρούσματα στη χώρα μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Health Canada. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όρισε την παραλλαγή Λάμδα ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος» στις 14 Ιουνίου. Αυτός ο χαρακτηρισμός σημαίνει ότι οι προκύπτουσες μεταλλάξεις πιστεύεται ότι επηρεάζουν τη μεταδοτικότητα και τη σοβαρότητα του ιού και προκαλούν «σημαντική μετάδοση στην κοινότητα ή πολλαπλές ομάδες COVID-19» σε πολλές χώρες.

«Η παραλλαγή Lambda έχει συσχετιστεί με ουσιαστικά ποσοστά μετάδοσης της κοινότητας σε πολλές χώρες, με αυξανόμενο επιπολασμό με την πάροδο του χρόνου ταυτόχρονα με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης COVID-19», λέει μια επιδημιολογική ενημέρωση από τον ΠΟΥ που κυκλοφόρησε στις 15 Ιουνίου.

Η παραλλαγή Lambda, που ονομάζεται επίσης C.37, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Περού τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με την Global News.

Από τότε εξαπλώθηκε σε 29 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η παραλλαγή Λάμδα ευθύνεται τώρα για ένα αυξανόμενο μερίδιο κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες της Νότιας Αμερικής όπως η Αργεντινή και η Χιλή.

Λάβετε υπόψη ότι η Λάμδα εξακολουθεί να είναι μόνο μια «παραλλαγή ενδιαφέροντος».

Για να γίνει μια «παραλλαγή ανησυχίας», ο ιός θα πρέπει να αποδειχθεί πιο μεταδοτικός, να προκαλέσει σοβαρότερη ασθένεια ή να είναι σε θέση να μεταφέρει τα υπάρχοντα εμβόλια και θεραπείες. Η CBC Canada αναφέρει ότι ο Δρ. Lucas Castellani, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στο Νοσοκομείο Sault Area στο Sault Ste στο Οντάριο λέει: «Υπάρχουν μεταλλάξεις στο τμήμα της πρωτεΐνης του ιού, που όπως γνωρίζουμε είναι ένα από τα σημαντικά κομμάτια του ιού και οι μεταλλάξεις είναι ελαφρώς διαφορετικές από μερικές από τις προηγούμενες μεταλλάξεις που έχουμε δει».

“Ωστόσο, αυτό που δεν ξέρουμε είναι αυτό που σημαίνει όλα αυτά.” Ο Δρ Anthony Chow, ομότιμος καθηγητής στο τμήμα των μολυσματικών ασθενειών του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, προειδοποίησε επίσης ότι το στέλεχος έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε μια ποικιλία ανησυχίας.

«Είναι εξαιρετικά μεταδοτικό και έχει ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα παραλλαγών ανησυχίας – τον τρόπο με τον οποίο διαδίδεται», δήλωσε ο Chow.

Η καλύτερη άμυνα ενάντια σε οποιαδήποτε από τις παραλλαγές μέχρι σήμερα είναι ο εμβολιασμός.

Μια πρόσφατη εργαστηριακή μελέτη που έγινε στις Η.Π.Α. έχει δημοσιευτεί στο διαδίκτυο, αλλά δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Προτείνει ότι τα «εμβόλια που χρησιμοποιούνται στην τρέχουσα χρήση θα παραμείνουν προστατευτικά έναντι της παραλλαγής Λάμδα και ότι η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα θα παραμείνει αποτελεσματική».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ