Στη καθημερινή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ η «προοδευτική διακυβέρνηση»


Να διατηρήσει ζωντανή την ιδέα της δημιουργίας ενός συνασπισμού εξουσίας, που θα έχει ως βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και στον οποίο θα συμμετέχουν κόμματα που ανήκουν στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο προσπαθεί ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς σε καμία περίπτωση δεν έχει ξεγράψει την πιθανότητα ενός φθινοπωρινού εκλογικού αιφνιδιασμού.

Η εκτίμηση που επικρατεί στη παρούσα φάση στα γραφεία της Κουμουνδούρου, είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές που έχει ασκήσει ως τώρα, αλλά και η επιστροφή της πανδημίας. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν υποστηρίξει δημόσια πως από το φθινόπωρο και μετά, οι πολίτες θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν για τα καλά τι σημαίνει ο νέος εργασιακός και ο πτωχευτικός κώδικας.

Εκτός από αυτά τα δύο αντιλαϊκά -όπως ο ΣΥΡΙΖΑ τα χαρακτηρίζει- νομοθετήματα που θα κάνουν πολύ δύσκολη τη ζωή των εργαζόμενων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποιεί πως το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψήφισε η κυβέρνηση, προβλέπει δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 9% του ΑΕΠ μέσα σε σχεδόν 18 μήνες, δηλαδή επιπλέον βάρη 16 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού.

Και μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι αυτό το σχέδιο θα καλυφθεί από την αλματώδη ανάπτυξη που θα παρουσιάσει η Ελλάδα την επόμενη διετία, ωστόσο, οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους πως η «αναζωπύρωση» της πανδημίας ενδεχομένως και να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην οικονομία και έτσι το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Επομένως, θεωρούν ότι είναι πιθανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προσπαθήσει να «αποδράσει» πριν τα παραπάνω γίνουν αισθητά στη καθημερινότητα των πολιτών.

Όσο το σενάριο των πρόωρων εκλογών βρίσκονται στο τραπέζι, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλάει συνέχεια για την ανάγκη να «φύγει» η νυν κυβέρνηση και να αναλάβει τις τύχες της χώρας μία νέα, προοδευτική κυβέρνηση, η οποία και θα κληθεί από τη μία να μαζέψει τα «ερείπια» που πιστεύουν ότι θα αφήσει στο διάβα της η νυν εξουσία, αλλά και να βάλει τις βάσεις για την επιστροφή της κοινωνικής δικαιοσύνης, καταργώντας τα «αντιλαϊκά νομοθετήματα» και αντικαθιστώντας τα με νέες, ακόμα πιο προωθημένες από τις παλιές, φιλολαϊκές μεταρρυθμίσεις.

Για να έχει τύχη αυτό το σχέδιο, θα πρέπει να συμβεί το εξής: Να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, έστω και με μια ψήφο διαφορά, έτσι ώστε να προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή με το σύστημα της απλής αναλογικής. «Για να κάψουμε το χαρτί του Μητσοτάκη για δεύτερη προσφυγή στις κάλπες με το καλπονοθευτικό σύστημα της Ενισχυμένης», όπως περιεκτικά περιέγραψε το πλάνο αυτό ο Νίκος Φίλης, μιλώντας τη Κυριακή στο Newsbomb.gr.

Το πρόβλημα στο σχέδιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ότι -προς ώρας- δεν βρίσκει ευήκοα ώτα από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για να κάμψει την αντίσταση τους, το επόμενο διάστημα, ο Αλέξης Τσίπρας, θα παίξει δύο δυνατά χαρτιά. Τη προγραμματική σύγκληση και το σύνθημα «να φύγει η καταστροφική δεξιά».

Ως προς το πρώτο χαρτί, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καλέσει τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως «προοδευτικά», να τοποθετηθούν μέσω ενός δημοσίου διαλόγου ως προς τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος του. Ταυτόχρονα, ετοιμάζεται έτοιμος να ακούσει και να δεχθεί και δικές τους προτάσεις, έτσι ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη σύγκληση.

Ως προς το δεύτερο χαρτί, ποντάρει αφενός στα «αντιδεξιά» αντανακλαστικά των κεντρώων και αριστερών ψηφοφόρων, αλλά και στο να πείσει τους πολίτες ότι και δεν θα επιτρέψει η χώρα να μπλεχτεί στον κυκεώνα των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά και πως υπάρχει εναλλακτική επιλογή απέναντι στη «νεοφιλελεύθερη» και «αυταρχική» δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ