ΗΠΑ: Στις φλόγες οι δυτικές πολιτείες εν μέσω καύσωνα- Νεκροί δύο πυροσβέστες


Δεκάδες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, που βιώνουν πρωτοφανές κύμα καύσωνα. Στη Νεβάδα, η θερμοκρασία έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ ενώ δύο πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους.

Δεκάδες πύρινα μέτωπα μαίνονται στις δυτικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς η περιοχή πλήττεται από ένα καύσωνα που έχει προκαλέσει ρεκόρ θερμοκρασιών σε αρκετές περιοχές.

Πολλές κοινότητες εκκενώνονται τις τελευταίες ώρες καθώς οι πυροσβέστες αγωνίζονται να σβήσουν τις πυρκαγιές υπό ακραίες συνθήκες. Στην Καλιφόρνια, οι κάτοικοι καλούνται να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας μετά την κατάρρευση του συστήματος ηλεκτροδότησης.

Το Σάββατο, δύο πυροσβέστες στην Αριζόνα πέθαναν όταν το αεροσκάφος τους συνετρίβη, ενώ προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο μία πυρκαγιά.

Ρεκόρ θερμοκρασίας

Το Λας Βέγκας στη Νεβάδα, κατέγραψε το Σάββατο την υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών, με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 47.2 βαθμούς Κελσίου. Οι πυροσβέστες που δίνουν μάχη με τις φλόγες στην περιοχή λένε ότι ο αέρας είναι τόσο ξηρός που μεγάλο μέρος του νερού που πέφτει από τα αεροσκάφη για να σβήσει τις φλόγες εξατμίζεται πριν φτάσει στο έδαφος!

Το νέο κύμα καύσωνα σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά από ένα άλλο επικίνδυνο κύμα ακραίων θερμοκρασιών που έπληξε τη Βόρεια Αμερική, όπου καταγράφηκαν εκατοντάδες ξαφνικοί θάνατοι, που σύμφωνα με τις Αρχές είχαν να κάνουν με τις ακραίες θερμοκρασίες.

Ο πιο θερμός Ιούνιος στην ιστορία

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΕΕ για την παρακολούθηση της Γης η περιοχή βίωσε τον πιο θερμό Ιούνιο της ιστορίας. Οι ειδικοί λένε ότι η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αυξήσει τη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι καύσωνες. Σύμφωνα με μελέτη από ερευνητές του κλίματος η φονική ζέστη που έπληξε τον δυτικό Καναδά και τις ΗΠΑ στο τέλος Ιουνίου ήταν “σχεδόν αδύνατον” να συμβεί χωρίς την κλιματική αλλαγή.

Οι Αρχές στην Αριζόνα απέτισαν φόρο τιμής στους δύο «γενναίους πυροσβέστες» που πέθαναν σε συντριβή αεροπλάνου ενώ εκτελούσαν εναέρια αναγνώριση. Το ατύχημα συνέβη περίπου το μεσημέρι τοπική ώρα (19:00 GMT) το Σάββατο κοντά στη μικρή κοινότητα του Wikieup.

Στο βόρειο τμήμα της Νεβάδα, κοντά στα σύνορα με την Καλιφόρνια, οι άνθρωποι εκκένωσαν τα σπίτια τους καθώς πυρκαγιές που ξέσπασαν από κεραυνούς προκάλεσαν πυρκαγιές σε τμήματα της δασικής περιοχής της Σιέρα Νεβάδα. Μία πυρκαγιά, η οποία υπερδιπλασιάστηκε σε μέγεθος από την Παρασκευή μέχρι το Σάββατο, προκάλεσε ένα τεράστιο νέφος καπνού και στάχτης που, σε συνδυασμό με την ξηρή θερμότητα, δημιούργησε τη δικό της αστραπή, σύμφωνα με τους Los Angeles Times.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Στο Όρεγκον, μια πυρκαγιά που εξαπλώθηκε από τους ισχυρούς ανέμους στο Εθνικό Δάσος Fremont-Winema διπλασιάστηκε σε 311 τετραγωνικά χιλιόμετρα το Σάββατο. Η φωτιά προκάλεσε ζημιά στα καλώδια ηλεκτροδότησης που «δίνουν ρεύμα» στην Καλιφόρνια.

Οι φορείς εκμετάλλευσης του ηλεκτρικού δικτύου στην Καλιφόρνια κάλεσαν τους πελάτες τους να εξοικονομήσουν ηλεκτρισμό μειώνοντας τη χρήση των συσκευών τους και να διατηρήσουν τους θερμοστάτες υψηλότερους κατά τη διάρκεια του απογεύματος όταν η ηλιακή ενέργεια μειώνεται ή δεν είναι πλέον διαθέσιμη.

Στο Αϊντάχο ο κυβερνήτης Brad Little την περασμένη εβδομάδα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για πυρκαγιές και κινητοποίησε την Εθνοφρουρά για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των πυρκαγιών που επίσης πυροδοτήθηκαν από κεραυνούς.

Πυρκαγιές επίσης ξέσπασαν στη δυτική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά εν μέσω ενός ασυνήθιστα ζεστού και ξηρού καιρού.

Ένα ολόκληρο χωριό εξαφανίστηκε από τις φλόγες νωρίτερα αυτό το μήνα αφού κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία του Καναδά ( 49,6C ) Η χώρα διέταξε την Κυριακή νέους κανόνες ασφάλειας για τη λειτουργία των σιδηροδρόμων σε περιοχές όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς.

Αρκετές περιοχές στη Νεβάδα και την Καλιφόρνια άγγιξαν η ξεπέρασαν τα ρεκορ θερμοκρασίας, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Καιρού (NWS), ενώ η ακραία ζέστη αναμένεται να συνεχιστεί.

Η θερμοκρασία των 54,4C που καταγράφηκε στην κοιλάδα θανάτου της Καλιφόρνια την Παρασκευή, είναι ίδια με εκείνη που καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2020 και για κάποιους είναι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ αξιόπιστα στη Γη.

Εκατομμύρια άνθρωποι εχουν δεχθεί προειδοποιήσεις για το κύμα καύσωνα, με τις Αρχές να καλούν τους πολίτες να πίνουν άφθονο νερό και να μένουν σε κλιματιζόμενα πολλές περιοχές του Καναδά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ