ΕΕ: «Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία»


Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία», απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση της Μάλτας να κλείσει τα σύνορά της στους μη εμβολιασμένους

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση της ελεύθερης κυκλοφορίας», είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την απόφαση της Μάλτας να κλείσει τα σύνορά της σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid19.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σήμερα για την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έναντι της απόφασης της Μάλτας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης, ισότητας και κράτους δικαίου, Κριστιάν Βίγκαντ, απάντησε τα εξής:

«Η Μάλτα ενημέρωσε την Επιτροπή και τα κράτη-μέλη για νέους περιορισμούς που θα τεθούν σε ισχύ στις 14 Ιουλίου. Βλέπουμε αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων κορονοϊού σε διάφορα κράτη-μέλη ως αποτέλεσμα της παραλλαγής Δέλτα και είναι αλήθεια ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να θέσουν περιορισμούς για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ωστόσο, κάθε μέτρο που περιορίζει την ελεύθερη κυκλοφορία πρέπει να είναι αναλογικό και να μη δημιουργεί διακρίσεις. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση ελεύθερης κυκλοφορίας.

Αυτή είναι μια από τις κύριες αρχές του κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid. Ανησυχούμε ότι αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν διακρίσεις εις βάρος εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Είμαστε σε επαφή με τη Μάλτα, ζητώντας εξηγήσεις γι’ αυτά τα μέτρα και θα θέσουμε επίσης αυτά τα ζητήματα σήμερα στη συνάντηση συντονισμού των κρατών-μελών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ