Αθλητισμός: Πώς η καρδιά μας ωφελείται από την τακτική άσκηση [vid]

Σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις, οι περισσότεροι ενήλικες προτείνεται να ασκούνται 150 λεπτά την εβδομάδα σε μέτριους ρυθμούς ή εάν κάνουν έντονες προπονήσεις, τα 75 λεπτά είναι ικανοποιητικά. Αυτά, πλην των δύο εβδομαδιαίων προπονήσεων δύναμης. Όλα αυτά για να ενισχύσετε το σώμα και τις ζωτικές του λειτουργίες και να μειώσετε τους κινδύνους πάθησης.

Αλλά ας δούμε ποιος είναι ο αντίκτυπος της τακτικής άσκησης στην καρδιά συγκεκριμένα; Και πώς αυτό μεταφράζεται στη συνολική μας υγεία;

Γνωρίζουμε ότι η τακτική άσκηση ενισχύει τους μύες, αλλά βοηθά επίσης την καρδιά να αντλεί καλύτερα αίμα και να μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα. Ειδικότερα, η άσκηση βοηθά:

  • Χαμηλή πίεση αίματος

Μια υγιής καρδιά εκτοξεύει περισσότερο αίμα με κάθε ρυθμό. Αυτό μειώνει την πίεση στην καρδιά και τις γύρω αρτηρίες, μειώνοντας ενδεχομένως και την αρτηριακή πίεση. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, η καρδιαγγειακή άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να την έχετε υπό έλεγχο. Εάν δεν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, η άσκηση μπορεί να αποτρέψει την αύξηση της με το πέρας της ηλικίας, δρώντας προληπτικά.

  • Βελτιώστε τη ροή του αίματος

Η τακτική σωματική δραστηριότητα επιτρέπει στην καρδιά να επιτυγχάνει βελτιωμένη ροή αίματος στα μικρά αγγεία γύρω από αυτήν, όπου μπορεί να δημιουργηθεί απόφραξη λιπαρών αποθέσεων με την πάροδο του χρόνου. Η καλύτερη κυκλοφορία σε αυτές τις περιοχές μπορεί να αποτρέψει καρδιακές προσβολές. Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει το σώμα να δημιουργήσει περισσότερες συνδέσεις μεταξύ αυτών των μικρών αιμοφόρων αγγείων, πράγμα που σημαίνει ότι το αίμα έχει στη διάθεσή του περισσότερους τρόπους να ταξιδέψει εκεί που πρέπει.

  • Βελτιώστε την αποτελεσματικότητα της προπόνησης

Καθώς ξεκινάτε μια νέα ρουτίνα προπόνησης που περιλαμβάνει καρδιακή δραστηριότητα, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να προσαρμοστεί το σώμα σας στον ταχύτερο ρυθμό. Όμως όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο πιο γρήγορα το σώμα σας τραβάει το απαιτούμενο οξυγόνο από το αίμα σας κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Εξαιτίας αυτού, οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά έχουν καρδιές που αποδίδουν καλύτερα κάτω από το άγχος. Η τακτική καρδιαγγειακή άσκηση επιτρέπει επίσης στο σώμα σας να αναρρώσει πιο γρήγορα μετά την προπόνηση.

  • Χαμηλότερη χοληστερόλη

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση συνδέεται με βελτιώσεις στα επίπεδα της χοληστερόλης, καθώς αυξάνει την ποσότητα της χοληστερόλης HDL και μειώνει τα επίπεδα στην “κακής” χοληστερόλης LDL έως και 10%.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ