Κυριάκος Μητσοτάκης: Μόνο εμβολιασμένοι και καθήμενοι σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας

Την ανακοίνωση των νέων ρυθμίσεων της Πολιτείας αναφορικά με τη λειτουργία των καταστημάτων του χώρου της εστίασης και της ψυχαγωγίας έκανε σήμερα στις 19:00 ο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Όπως επεσήμανε στο διάγγελμά του “η κυβέρνηση θα υπηρετήσει την προστασία της δημόσιας υγείας με πειθώ, αλλά και με μέτρα που θα αποκαθιστούν την ομαλότητα στην καθημερινότητα. Γι’ αυτό και σήμερα ανακοινώνω μία σειρά ρυθμίσεων που απαντούν στη συγκυρία. Που επιχειρούν, δηλαδή, να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού πριν, ενδεχομένως, πολιορκήσει ξανά το Σύστημα Υγείας. Να αποδώσουν ξανά στους εμβολιασμένους τα δικαιώματά τους. Και να ωθήσουν, τέλος, προς το εμβόλιο όσους ακόμη το σκέφτονται”.

Η νέα σειρά ρυθμίσεων που αφορά τους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του από την ερχόμενη Παρασκευή 16 Ιουλίου και έως τα τέλη Αυγούστου όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα θα λειτουργούν αποκλειστικά με εμβολιασμένους πελάτες, ενώ σημειώσε πως τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι. Το πλαίσιο δε των ελέγχων προσέθεσε θα αυστηροποιηθεί πολύ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ακόμη ότι η λειτουργία των εν λόγω χώρων θα γίνεται με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών, ενώ η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα εάν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί, θα συμβάλει στη τήρηση των μέτρων. Σημειώνεται ότι η εφαρμογή πιστοποίησης του εμβολιασμού θα τεθεί ισχύ από την Παρασκευή 16/7.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός η εν λόγω πρακτική εφαρμόζεται ήδη σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Σημειώνεται τέλος ότι από την 1/9 υποχρεωτικός θα είναι ο εμβολιασμός των υγειονομικών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ όσοι εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων εάν δεν εμβολιαστούν άμεσα θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων από την 16η Αυγούστου και μετά. Τρίτον, ο εμβολιασμός των Ενόπλων Δυνάμεων κρίνεται επίσης υποχρεωτικός, ενώ όπως ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης θα δοθεί η δυνατότητα τόσο για τους μόνιμους όσο και τους στρατεύσιμους να πραγματοποιήσουν το εμβόλιο εντός της μονάδας τους.

Ακολουθεί αναλυτικά το σχετικό απόσπασμα από το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη:

Aπό την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ