Καρκίνος ωοθήκες: Νέα μελέτη ανακαλύπτει πιθανή μέθοδο έγκαιρης ανίχνευσης

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για καρκίνο των ωοθηκών, ο οποίος εν έτη 2021, εκτιμάται ότι σκοτώνει περισσότερες από 13.700 γυναίκες, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου.

«Είναι γνωστός ως «σιωπηλός δολοφόνος» αφού οι γυναίκες με πρώιμα στάδια καρκίνου των ωοθηκών έχουν συμπτώματα που συχνά μπορούν να συγχέονται με άλλες ασθένειες. Οι γυναίκες συνήθως διαγιγνώσκονται όταν ο καρκίνος έχει εξελιχθεί σε βαθμό που εμπλέκονται άλλα όργανα, απαιτώντας σημαντική χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία», δήλωσε η Amy Skubitz, PhD, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο Τμήμα Εργαστηριακής Ιατρικής και Παθολογίας. Είναι επίσης διευθυντής του Προγράμματος Έγκαιρης Ανίχνευσης Καρκίνου των Ωοθηκών στο U of M Medical School. «Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε τις πρωτεΐνες που υπάρχουν σε δείγματα τεστ Παπανικολάου και αυχενικά επιχρίσματα για να προσδιορίσουμε αν οι ίδιες πρωτεΐνες υπάρχουν ή όχι σε ιστούς καρκίνου των ωοθηκών».

Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Proteomics, διαπίστωσε ότι:

Τα τεστ Παπανικολάου και δείγματα επιχρίσματος περιείχαν πρωτεΐνες που βρέθηκαν επίσης στον πρωτογενή όγκο μιας γυναίκας με καρκίνο των ωοθηκών υψηλού βαθμού.

Πάνω από 2.000 πρωτεΐνες ανιχνεύθηκαν και στους τρεις τύπους δειγμάτων που συλλέχθηκαν, υποδηλώνοντας πιθανούς υποψήφιους βιοδείκτες.

Τα τεστ Παπανικολάου, τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη για την ανίχνευση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, μπορεί τελικά να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση καρκίνου των ωοθηκών.

«Αυτή η μελέτη είναι η απόδειξη ότι αυτά τα βιοσυστήματα, το τεστ Παπανικολάου και ένα στυλεό του τραχήλου της μήτρας, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για χρήση στην ανίχνευση βιοδεικτών καρκίνου των ωοθηκών πριν από τη χειρουργική επέμβαση, αλλά αξίζει περαιτέρω έρευνα», δήλωσε ο Skubitz επίσης μέλος του Mason Cancer Center. «Το επόμενο βήμα μας θα είναι να χρησιμοποιήσουμε την ποσοτική φασματομετρία μάζας για να προσδιορίσουμε αν αυτές οι πρωτεΐνες ή τα πεπτίδια ανιχνεύονται σε υψηλότερα επίπεδα καρκίνου των ωοθηκών».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here