Ταμείο Ανάκαμψης : Το Εcofin ανοίγει σήμερα το δρόμο για εκταμιεύσεις 7,5 δισ. ευρώ το 2021


Αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα σηματοδοτεί η τελική έγκριση που δίνει σήμερα το Εcofin στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» των 30,5 δισ. ευρώ. 

Το «Ελλάδα 2.0» βρίσκεται μεταξύ των 12 Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θα λάβουν την έγκριση του Συμβουλίου, στο οποίο εκτός από τον Χρήστο Σταϊκούρα συμμετέχει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Για την Αθήνα, ο στόχος είναι τώρα να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις, να κατατεθούν στη Βουλή για να έρθει ακόμα και εντός του Ιουλίου η προκαταβολή των περίπου 4 δισ. ευρώ. Εφόσον ικανοποιηθούν τα ορόσημα του τρίτου τριμήνου του 2021, θα εκταμιευθούν άλλα 3,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την υλοποίηση περισσοτέρων από 80 προαπαιτουμένων στο σκέλος των επιδοτήσεων και άλλων τριών στο σκέλος των δανείων έως το τέλος του 2022, ώστε να εισρεύσουν στη χώρα δόσεις περίπου 5,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, κάθε χρόνο θα έρχονται στη χώρα 3,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεις σε δύο ισόποσες δόσεις, μία στα μέσα και μία στο τέλος κάθε χρονιάς, ενώ στα τέλη του έτους η χώρα θα παίρνει μία επιπλέον δόση από τα δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Στις αρχές κάθε έτους η χώρα δεν θα λαμβάνει κονδύλια, αλλά θα πορεύεται και θα εκτελεί έργα και μεταρρυθμίσεις με όσα έλαβε εκ των προτέρων. Πληρωμές δόσεων θα έρχονται από το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο και μετά, κατόπιν συγκεκριμένης διαδικασίας παρακολούθησης και αξιολόγησης προόδου του προγράμματος.

Με αυτή τη διαδικασία θα χρηματοδοτηθούν το επόμενο έτος έργα και δράσεις με 5,3 δισ. ευρώ, ως άμεσες επιχορηγήσεις αλλά και δάνεια από την ΕΕ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ