Τριετή άνοδο καταγράφουν οι τιμές των εξοχικών στις Κυκλάδες


Ανοδικά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά κινούνται οι τιμές των εξοχικών στις Κυκλάδες, και ειδικότερα στα πέντε πιο δημοφιλή νησιά της περιοχής. 

Σύμφωνα με έρευνα της Geoaxis, η αύξηση μετρήθηκε σε μέσο όρο 5,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2020 και 6,9% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2019, αν και συγκριτικά με το 2013 η αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα κατά 5,63%.

Η Μύκονος καταγράφει την υψηλότερη διάμεση ζητούμενη τιμή μονάδας με 12.488 ευρώ/τ.μ. και ακολουθούν η Σαντορίνη με 10.385 ευρώ/τ.μ. και η Πάρος με 7.485 ευρώ/τ.μ., η Τζια καταγράφει 4.947 ευρώ/τ.μ. και η Κύθνος 3.182 ευρώ/τ.μ.

Αναφορικά με τις πολυτελείς κατοικίες, οι οποίες εκτιμάται ότι καταλαμβάνουν περίπου το 10%-15% της συνολικής πίτας και απευθύνονται κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδας, η εικόνα σε σχέση με πέρυσι είναι σχετικά σταθεροποιημένη, με τη Σαντορίνη, την Κέα και την Πάρο να παρουσιάζουν μικρή μείωση και την Κύθνο μικρή αύξηση. Αντίθετα, η Μύκονος διατήρησε σχεδόν σταθερές τις υψηλές διάμεσες τιμές της.

Οσον αφορά τις τιμές, η Μύκονος καταγράφει την υψηλότερη διάμεση ζητούμενη τιμή μονάδας με 12.488 ευρώ/τ.μ. και ακολουθούν η Σαντορίνη με 10.385 ευρώ/τ.μ. και η Πάρος με 7.485 ευρώ/τ.μ.

Η Τζια καταγράφει 4.947 ευρώ/τ.μ. και η Κύθνος 3.182 ευρώ/τ.μ. Σύμφωνα με επικεφαλής της Geoaxis, Γιάννη Ξυλά, σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες ακινήτων οι θερινές εξοχικές κατοικίες δείχνουν αξιοσημείωτη σταθερότητα τόσο στη φάση της πτώσης όσο και στη φάση της ανόδου.

Ωστόσο, όπως λέει, οι τιμές τους εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2013. Σχετικά με το προφίλ των αγοραστών, η πλειονότητά τους προέρχεται από το εξωτερικό.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ