Νέα μέτρα: «Διαβάθμιση» η λέξη-κλειδί για τις κυρώσεις του υποχρεωτικού εμβολιασμού και την εστίαση


Σε διευκρινίσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τις κυρώσεις όσων αρνούνται αλλά και για τη λειτουργία των κλειστών χώρων εστίασης και διασκέδασης μόνο για εμβολιασμένους θα προχωρήσουν στις 12:30 Γεωργιάδης, Κικίλιας και Πιερρακάκης

Διευκρινίσεις για τις ανακοινώσεις που έκανε χθες, Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και τη λειτουργία των κλειστών χώρων για εστίαση και διασκέδαση θα δώσουν σήμερα το μεσημέρι, στις 12:30, οι υπουργοί Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Σε λέξη-κλειδί για τις ανακοινώσεις αναμένεται να εξελιχθεί η λέξη «διαβάθμιση» καθώς με αυτή τη λογική θα κινηθούν και οι κυρώσεις για τους εργαζομένους που θα αρνηθούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αλλά και τα μέτρα για την εστίαση.

Συγκεκριμένα για τους υγειονομικούς, την επόμενη εργασιακή ομάδα για την οποία θα ισχύσει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός που ξεκινά από τους εργαζομένους στα γηροκομεία, οι κυρώσεις θα προβλέπουν από μετάθεση σε μη μάχιμο πόστο έως και την αναστολή εργασίας.

Ο λόγος που επελέγη το αυστηρό πλαίσιο της απευθείας αναστολής εργασίας για τους εργαζομένους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων βρίσκεται στον ευάλωτο χαρακτήρα των δομών και των απασχολούμενων σε αυτές αλλά και γιατί τα στατιστικά του εμβολιασμού θα μπορούσαν να είναι καλύτερα.

Ειδικά για τους υγειονομικούς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όποιος δεν εμβολιαστεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τότε δεν θα επιστρέφει την εργασία του, αλλά θα μπαίνει υποχρεωτικά σε καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών.

Όπως διευκρινίζουν αρμόδιοι κύκλοι η αναστολή εργασίας ισοδυναμεί με άδεια άνευ αποδοχών, επομένως δεν θα αμείβονται.

Όσον αφορά τους κλειστούς χώρους σε εστίαση και διασκέδαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για αυξημένες και προκαθορισμένες πληρότητες που σημαίνει ότι το 85% στο σχέδιο που είχε ανακοινωθεί στα τέλη Ιουνίου για να εφαρμοστεί από 15 Ιουλίου αλλά αναθεωρήθηκε λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων του κορονοϊού, θα είναι υψηλότερο για τις μικρότερες επιχειρήσεις ώστε να υποστηριχθεί η βιωσιμότητά τους.

Κομβικό ρόλο σε όλο το εγχείρημα θα διαδραματίσει η εφαρμογή που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης με την οποία θα ελέγχεται η γνησιότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης.

Το πιστοποιητικό θα σαρώνεται και αυτόματα η εφαρμογή θα δείχνει το αντίστοιχο χρώμα.

Ανάλογα με το τι διαβάζει θα υπάρχει και το αντίστοιχο χρώμα.

  • το πράσινο θα αφορά τους εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει,
  • το κίτρινο θα «πιάνει» την περίπτωση των τεστ
  • και το κόκκινο θα αφορά τα μη έγκυρα πιστοποιητικά.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες κάθε επιχείρηση με βάση τη δήλωσή της θα δέχεται πράσινο και κίτρινο, ενώ -όπως έχει ξεκαθαριστεί- ο έλεγχος θα γίνεται χωρίς να κρατώνται δεδομένα ή ιστορικό ελέγχων, καθώς υλοποιείται σε απόλυτη συνεννόηση και με βάση τις κατευθύνσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ