Παγκόσμιος συναγερμός: Η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως η πανδημία – Νέα μελέτη


Η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τον ίδιο τρόπο όπως η Covid-19, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις δραματικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης στο περιβάλλον που περνούν πλέον συχνά απαρατήρητες λόγω της πανδημίας.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να ενημερώνουν το κοινό σχετικά με τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, κατά τον ίδιο τρόπο που κάνουν με τα δεδομένα της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Glasgow Caledonian University (GCU) Centre for Climate Justice.

Η μελέτη βασίστηκε μεταξύ άλλων σε μία διαδικτυακή έρευνα και συνεντεύξεις με συμμετέχοντες από δημόσιους, ιδιωτικούς και άλλους οργανισμούς στην Ακτή του Ελεφαντοστού, την Αιθιοπία, τη Γκαμπόν, τη Γκάνα, την Κένυα, το Μαρόκο, τη Νιγηρία και τη Νότια Αφρική.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρατήρησαν ότι η αλλαγή του κλίματος, «παρά το γεγονός ότι είναι πιο θανατηφόρα από τον ιό», δεν έχει προκαλέσει την ίδια κινητοποίηση έκτακτης ανάγκης” μεταξύ των κυβερνήσεων και της κοινωνίας των πολιτών.

Εστιάζοντας στις εμπειρίες των υπευθύνων χάραξης πολιτικής σε περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής, οι συντάκτες της μελέτης καλούν τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να αναφέρουν σε πραγματικό χρόνο τις απώλειες ζωών και τις ζημιές που προκαλούνται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Στη μελέτη συμμετείχαν επίσης ερευνητές από την Pan-African Climate Justice Alliance (PACJA) και ακαδημαϊκοί από τη Μαύρη Ήπειρο.

Μια βασική ανησυχία που τονίζεται στην έρευνα είναι ότι οι πόροι που διοχετεύονται προς την πανδημία θα ελαχιστοποιήσουν τους πόρους που είχαν ήδη διατεθεί σε δράσεις για το κλίμα.

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι οι βιομηχανικές χώρες πρέπει να διοχετεύσουν περισσότερη οικονομική και τεχνολογική υποστήριξη στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία επηρέασε την εφαρμογή των εθνικά καθορισμένων συνεισφορών (NDCs) – τα εθνικά σχέδια δράσης για το κλίμα που υποβλήθηκαν από τις χώρες βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα το 2015.

«Αν και η Αφρική αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό μέρος των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι αφρικανικές κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί να κάνουν το καθήκον τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης”, δήλωσε ο Δρ Sennan Mattar της GCU, σε συνεργασία με τον Δρ Michael Mikulewicz και συνεργάτες της PACJA.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι περιορισμοί στη δημόσια υγεία, τις συγκεντρώσεις και τις διαβουλεύσεις μέσω προσωπικής επαφής καθυστέρησαν επίσης τους εθνικούς στόχους. Οι ερευνητές λένε ότι υπάρχει ανάγκη να ενσωματωθεί η δράση για την ανάκαμψη από την Covid-19 με τις πρωτοβουλίες για το κλίμα.

«Έχουμε ξεπεράσει το σημείο όπου μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία Covid-19 και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα ως ξεχωριστές κρίσεις» δήλωσε η Δρ Mithika Mwenda, εκτελεστική διευθύντρια της PACJA.

Αυτή η έκθεση δείχνει ότι η πανδημία όχι μόνο τονίζει την επείγουσα ανάγκη δράσης για να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά έχει επίσης επιδεινώσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τις προσαρμοστικές ικανότητες των κοινοτήτων και των χωρών, ειδικά στην Αφρική, αυξάνοντας παράλληλα το κόστος μελλοντικής δράσης για το κλίμα, λένε οι ειδικοί

Ο κίνδυνος της Covid-19 και της κλιματικής αλλαγής είναι δίδυμος και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπιστεί, καταλήγουν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ